Evropa sad: “Cilj Damjanovića urušavanje finansijskog sistema”

Rast naplate doprinosa od 1 odsto u odnosu na jul 2021. pokazuje da je programom “Evropa sad” smanjena siva ekonomija na tržištu rada, tj. unaprijeđena je poreska disciplina i povećan broj zaposlenih, saopštili su iz pokreta Evropa sad. Kazali su da postaje jasno da cilj ministra finansija Aleksandra Damjanovića nije unaprjeđenje finansijskog sistema, već njegovo urušavanje, u cilju projektovanih, ničim opravdanih, optužbi na račun programa koji je po prvi put značajno podigao standard svih građana.

“Prema podacima Uprave prihoda i carina, nastavljen je trend dobre naplate prihoda, tako da je bruto naplata u julu iznosila 175,9 miliona eura, što je za devet miliona ili 5,5% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

Najveći rast od 21,1% zabilježen je kod kategorije poreza na dodatu vrijednost što je rezultat povećanja raspoloživog dohotka građana kroz program “Evropa sad”, implementacije elektronske fiskalizacije, ali i kontinuiranog rada svih službi Uprave prihoda i carina.

“Ono što je bitno napomenuti je da je naplata doprinosa u julu veća za 1% u odnosu na jul 2021. godine, iako je poresko opterećenje na rad za privredu smanjeno za oko 50%”, kazali su iz pokreta Evropa sad.

Iz ovoga, kako navode, prirodno slijedi pitanje o osnovanosti nedavno usvojenog dokumenta Vlade, kojim je ministar Damjanović predvidio deficit budžeta za ovu godinu od 407 miliona, iako će u julu vjerovatno biti ostvaren suficit budžeta, kojim će biti umanjen i kumulativni deficit od 33 miliona, koliko je iznosio za prvih šest mjeseci.

“Kako bi narušio stablinost i održivost javnih finansija i postigao svoj zacrtani deficit od preko 7% BPD-a, vjerovatno će naredni korak ministra finansija, zaduženog za mračne prognoze, biti da rebalansom budžeta dodatno “pumpa” rashodnu stranu, budući da prihodi budžeta kontinuirano rastu i da će biti ostvareni iznad planiranog”, kažu iz Pokreta.

Za ovakav, kako su naveli, štetni plan je podršku je dobio i od kolega iz Skupštine, koji su u samo nekoliko dana usvojili zakone ne vodeći računa o fiskalnim implikacijama.

“Postaje jasno da cilj slučajnog ministra finansija nije unaprjeđenje finansijskog sistema, već njegovo urušavanje, u cilju projektovanih, ničim opravdanih, optužbi na račun programa koji je po prvi put značajno podigao standard svih građana”, kazali su iz Evropa sad.

 

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

One comment

  1. Gle štetočine plaču jer nemaju moć…

Leave a Reply

Your email address will not be published.