Evropa sad: “Cilj Damjanovića urušavanje finansijskog sistema”

Rast naplate doprinosa od 1 odsto u odnosu na jul 2021. pokazuje da je programom “Evropa sad” smanjena siva ekonomija na tržištu rada, tj. unaprijeđena je poreska disciplina i povećan broj zaposlenih, saopštili su iz pokreta Evropa sad. Kazali su da postaje jasno da cilj ministra finansija Aleksandra Damjanovića nije unaprjeđenje finansijskog sistema, već njegovo urušavanje, u cilju projektovanih, ničim opravdanih, optužbi na račun programa koji je po prvi put značajno podigao standard svih građana.

“Prema podacima Uprave prihoda i carina, nastavljen je trend dobre naplate prihoda, tako da je bruto naplata u julu iznosila 175,9 miliona eura, što je za devet miliona ili 5,5% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

Najveći rast od 21,1% zabilježen je kod kategorije poreza na dodatu vrijednost što je rezultat povećanja raspoloživog dohotka građana kroz program “Evropa sad”, implementacije elektronske fiskalizacije, ali i kontinuiranog rada svih službi Uprave prihoda i carina.

“Ono što je bitno napomenuti je da je naplata doprinosa u julu veća za 1% u odnosu na jul 2021. godine, iako je poresko opterećenje na rad za privredu smanjeno za oko 50%”, kazali su iz pokreta Evropa sad.

Iz ovoga, kako navode, prirodno slijedi pitanje o osnovanosti nedavno usvojenog dokumenta Vlade, kojim je ministar Damjanović predvidio deficit budžeta za ovu godinu od 407 miliona, iako će u julu vjerovatno biti ostvaren suficit budžeta, kojim će biti umanjen i kumulativni deficit od 33 miliona, koliko je iznosio za prvih šest mjeseci.

“Kako bi narušio stablinost i održivost javnih finansija i postigao svoj zacrtani deficit od preko 7% BPD-a, vjerovatno će naredni korak ministra finansija, zaduženog za mračne prognoze, biti da rebalansom budžeta dodatno “pumpa” rashodnu stranu, budući da prihodi budžeta kontinuirano rastu i da će biti ostvareni iznad planiranog”, kažu iz Pokreta.

Za ovakav, kako su naveli, štetni plan je podršku je dobio i od kolega iz Skupštine, koji su u samo nekoliko dana usvojili zakone ne vodeći računa o fiskalnim implikacijama.

“Postaje jasno da cilj slučajnog ministra finansija nije unaprjeđenje finansijskog sistema, već njegovo urušavanje, u cilju projektovanih, ničim opravdanih, optužbi na račun programa koji je po prvi put značajno podigao standard svih građana”, kazali su iz Evropa sad.

 

Check Also

Sava osiguranje zapošljava: Saradnik za poslove osiguranja

Akcionarsko društvo Sava osiguranje Podgorica raspisuje O G L A S za radno mjesto SARADNIK …

One comment

  1. Gle štetočine plaču jer nemaju moć…

Leave a Reply

Your email address will not be published.