Evropa planira izgradnju nove balkanske energetske rute?

Dodajte komentar

Evropa ulaže u mrežu za prenos struje 240 milijardi eura, pri čemu se planira gradnja nove mreže prema Srbiji i Bosni i Hercegovini, a hrvatski aduti su interkonekcije Ernestinovo-Sombor i Lika-Banjaluka, piše Jutarnji list.

U nastavku priprema za potpuno odbacivanje ruskog gasa iz vlastitih potreba za energijom, Evropska unija planira da uz pomoć zemalja, koje sada nisu njene članice, poveća do 2040. kapacitete svoje prenosne mreže električne energije kroz 141 investiciju ukupne procijenjene vrednosti od 240 milijardi eura.

Kako se navodi u planu Evropskog udruženja operatora prenosne mreže (ENTSO-E), kapacitet dalekovoda, kablova i ostale opreme za prenos struje širom Starog kontinenta povećao bi se za 142 gigavata električne energije, za 43.000 novih kilometara mreže, uz 1,6 miliona novih radnih mjesta kao jedan od rezultata tih ulaganja.

Ideja je evropskih operatora prenosa električne energije, čiji je plan pod nazivom TYNDP 2022. u ponedjeljak stavljen na javnu raspravu, da se rastući izvori proizvodnje struje iz sunca i vjetra ubrzano priključuju na mrežu i da se tako zameni gas kao pogonsko gorivo u proizvodnji struje, ali i kao izvor grijanja.

To znači da je TYNDP dio i velikog Evropskog zelenog plana sa zacrtanim ciljem da se, jačanjem mreže, emisija ugljen-dioksida već do 2030. smanjuje za 14 metričkih tona godišnje.

“Jedna od glavnih prednosti rješavanja potreba sistema je povezivanje više potrošača s više proizvođača, omogućvajući evropskim zemljama da razmjenjuju električnu energiju kako bi zamijenile skupu toplotnu proizvodnju jeftinijom, čime se smanjuje zavisnost Evrope od gasa. Proizvodnja električne energije zasnovana na gasu smanjila bi se za 75 teravat-sati godišnje do 2040, što je ekvivalentno 14 posto proizvodnje električne energije iz gasa u EU u 2021”, navodi se u planu udruženja ENTSO-E, koji okuplja 38 evropskih operatora prenosa električne energije.

Među njima su i operatori iz zemalja koje nisu članice EU kao i Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), što je bitno za investicije koje HOPS mora da ostvari u okviru plana pmenutog evropskog udruženja.

Naime, od 141 investicije iz tog plana, nosilac za dvije je HOPS, ali u saradnji s operatorima iz drugih zemalja. Riječ je o gradnji nove interkonekcije snage 400 kilovolti Ernestinovo-Sombor u saradnji s operatorom iz Srbije i jačanju mreže Rijeka-Split s krakom za BiH, odnosno novom interkonekcijom snage 400 kilovolti Lika-Banjaluka, što iziskuje saradnju s operatorom iz BiH, pizaključuje Jutarnji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *