Bitcoin će se ponašati poput američkih obveznica?

Najnovije istraživanje kripto tržišta Bloomberg Intelligencea sugeriše da bi se bitcoin mogao početi ponašati više kao obveznice i zlato Sjedinjenih Država (SAD), a ne kao dionice.

U svom izvještaju Crypto Outlook za avgust, koje su napisali viši strateg za robu Mike McGlone i viši analitičar tržišne strukture Jamie Coutts, istraživačka jedinica uporedila je tržišta bitcoina s tržištima zlata, obveznica i nafte, prenosi Cointelegraph.

Autori su sugerisali da su makroekonomski uticaji poput monetarne politike Federalnih rezervi rezultirali sličnostima tržišta državnih obveznica i bitcoina:

“Stezanje tržišta i smanjenje globalnog rasta podupiru prelazak Federalnih rezervi na djelovanje “od sastanka do sastanka” u julu, što bi moglo pomoći okrenuti bitcoin prema usmjerenom nagibu više poput američkih državnih obveznica nego dionica.”

Takođe su dodali da “priroda robe koja slijedi nakon pada” i pad prinosa na obveznice sugeriđu povećanje vjerovatnoće da će obveznice, zlato i bitcoin biti podržani kako se inflacija smanjuje.

Trezorske obveznice, koje se često nazivaju T-obveznice, dugoročne su državne dužničke hartije od vrijednosti koje izdaje Ministarstvo finansija SAD-a. Imaju fiksnu stopu povrata i rokove dospijeća u rasponu od 20 do 30 godina.

U izvještaju se navodi da su kripto tržišta u julu sdostigla najveći popust u poređenju sa 100-nedjeljnim prosjekom. Dodalo se da je “nenormalno da se bitcoin drži znatno ispod svog 200-nedjeljnog prosjeka”.

Analitičari su rekli da činjenica da je BTC bio 70% ispod svog vrhunca početkom avgusta, ali još uvijek pet puta viši od najniže vrijednosti iz ožujka 2020. “pokazuje njegov potencijal”.

Označili su zonu od 20.000 USD kao ključnu podršku i da očekuju da će se baza izgraditi, slično nivou od 5.000 USD u 2018.-19.

Istraživači su zaključili da je bitcoin bio jedna od klasa imovine s najboljim rezultatima od svog početka prije desetak godina, dodajući:

“Mislimo da je više od istog pred nama, posebno jer se možda prelazi na globalni kolateral, s rezultatima koji su više usklađeni s državnim obveznicama ili zlatom.”

Istraživanje Coinbasea sprovedeno u julu pokazuje da je profil rizika klase kripto imovine sličan onom dionica naftnog i tehnološkog sektora. Prema glavnom ekonomisti Coinbasea Cesareu Fracassiju, “korelacija između cijena dionica i kripto imovine značajno je porasla” od pandemije 2020. godine.

Izvor: SEEbiz.eu

Check Also

Popović novi stečajni upravnik Solane

Novi stečajni upravnik Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju je Miloš Popović, saznaju “Vijesti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.