Vlada ograničila maloprodajnu cijenu peleta na 320 eura po toni

Cijena peleta u Crnoj Gori ograničena je na maksimalnih 269 eura po toni kod proizvođača, odnosno na 320 eura u maloprodaji, saopštilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Kako je navedeno, to ministarstvo je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojilo odluku kojom se ograničava prodajna cijena peleta.

Resorni ministar Goran Đurović kazao je dopunom Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, “Crna Gora postaje najkonkurentnija zemlja u regionu po pitanju cijene peleta”.

“Svuda oko nas ta cijena varira od 450 do 480 eura ili preko, da ne govorim o zemljama Evropske unije gdje to ide do 500 i 600 eura po toni. Zahvaljujem proizvođačima peleta sa kojima je postignut dogovor da se prema domaćem tržištu nastupi sa takvim cijenama. Oni su se obavezali da će obezbijediti određene količine. Mi smo precizirali da 15 odsto proizvodnje mora biti namijenjeno crnogorskom tržištu, a ostatak mogu da izvezu. Oni mnogo više proizvode nego što su potrebe Crne Gore, pa samim tim imaju pojačan izvozni kapacitet. Joković i ja pratimo situaciju i ukoliko bi došlo do bilo kakvog pomjeranja ili do nestašica bili bismo spremni i da zabranimo izvoz ali za sada nemamo te informacije”, dodao je Đurović.

Prema podacima Uprave za statistiku – Monstata, Crna Gora godišnje proizvede od 80-90 hiljada tona peleta, a domaće potrebe iznose oko 20 hiljada tona. Stanje na tržištu peleta i značajan porast cijena ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu uslovili su donošenje Vladine privremene mjere kako bi se zaštitio životni standard građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja.

Check Also

Od izvoza aluminijuma i struje zaradili 250 miliona

Preliminarni podaci Monstata o ukupnoj spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni u prvih osam mjeseci pokazuju da u …

One comment

  1. Koja demagogija. Je li taj svjestan koliko porodica treba izdvojiti sa današnjim platama. Pored ovoliko šuma tu cijenu nabili. U Bosni danas 18.8.2022. pelet možeš trke dobiti po 520KM. I ići će dolje cijena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.