Kako započeti affiliate marketing

Dodajte komentar

Sve popularniji oblik marketinga koji nudi blogerima, influencerima pa čak i youtuberima da zarade pristojnu sumu novca

Blogging je jedan od najuspješnijih online poslova u svijetu. Jedan od glavnih izvora zarade za sve blogere je affiliate marketing. Ovo je vrsta promocije koja je sve popularnija i preko koje zarađuju ne samo blogeri već i influenceri, youtuberi i drugi koji se bave online promocijom.

Kako započeti affiliate marketing? Odgovor na ovo pitanje možete otkriti u nastavku teksta. Za početak vjerovatno se pitate šta je zapravo affiliate marketing. Riječ je o promociji preko koje možete zaraditi određenu proviziju za proizvode / usluge koje ste preporučili.

Može se reći da je ovo tip marketinga koji nije toliko vidljiv niti ”napadan” i zbog toga se pokazao kao jednim od najboljih opcija promocije na internetu.

Ukoliko pišete blog, bez obzira da li je sportski, kulinarski, modni ili lifestyle, od affilate marketinga možete zaraditi. Za početak važno je da sponzori neće odmah doći. Prvo trebate stvoriti publiku koja vas redovno prati i čita. Klijenti traže blogovo koji su aktivni i posjećeni.

Takođe, postoje i affiliate programi preko kojih možete preporučivati proizvode koje koristite i zaraditi određen iznos novca. Trenutno najpoplarniji affilate program je amazonov.

Kako affiliate marketing funckioniše?

Kada klijent ponudi saradnju sa affiliate linkom to znači da ćete zaraditi svaki put kada neko klikne vaš link i kupi preporučeni proizvod. Kako bi kompanije imale bolji uvid u tome da li je neko kupio proizvod zbog vaše preporuke prati se putem kolačića tj. cookies-a.

Kad se klikne na partnersku vezu, mala datoteka koja se naziva kolačić pohranjuje se na računalo korisnika. Kada se kupi proizvod, kompanija može vidjeti da ste ih vi preporučili.

I to je glavna osnova na kojoj počiva ova vrsta marketinga.

Kako vaša publika na blogu bude rasla tako će dolaziti ponude za affiliate marketing. Dobra strana je što ne morate čekati ponude sponzora, već se možete jednostavno pridružiti jednim od affiliate programa. Oni su poput posrednika između vas i kompanije koja želi da promovišete njihove usluge ili proizvode. Prilikom potrage za affiliate programom obratite pažnju na sljedeće stvari a to su:

Koje kompanije koriste affiliate program i koliko ćete ostvariti provizije od njega. Također, važno je odlučiti da li želite biti povezani sa programom i brendovima koji su dostupni na njemu.

Sobzirom da želite ostvariti zaradu putem ove vrste marketinga odlučite se za program koji vam nudi najbolju podršku i brendovi koji odgovaraju vašoj niši.

Preporučavajte proizvode koji su u skladu sa vašom nišom

Najbolje je da preporučujete i pišete o proizvodima koji se slažu sa tematikom vašeg bloga. Ukoliko se modni blog vjerovatno će vam najbolje leći da pišete o odjeći ili kozmetici. Dok, za kulinarske blogove možete odabrati da pišete o nekim začinima ili knjigama s receptima.

Dakle, važno je da se affiliate marketing slaže da vašom nišom tako ćete napisati najbolje tekstove jer se i već sami zanimate za određenu sferu, prenosi portal Poslovne.com.

Iako je affiliate marketing veoma primaljiv i donosi dobru zaradu nemojte sve ponude prihvatati. Također, pokušajte da ne plasirate u svakoj objavi sponzorisani sadržaj jer time možetei zgubiti povjerenje kod vaše publike.

Kako plasirati affiliate linkove ?

Kada je u pitanju affiliate marketing najbolja opcija je da putem recenzija preporučite određen proizvod. Ovo je jedna od najpopularnijih metoda za ovu vrstu promocije. Kupci prije svake kupovine porizvoda trže recenziju i mišljenje da li se isplati uložiti.

Zbog toga dobre recenzije su postale popularan način za plasiranje affiliate linkova. Važno je naravno da budete iskreni i da pišete o proizvodima / uslugama koje ste probali. Poželjno je da svaka recenzija sadrži detaljan opis proizvoda i njegovo djelovanje, sastav te vaše konačno mišljenje.

Možete pisati i druge tekstove na blogu u kojima sasvim prirodno možete provući affiliate link. Naravno, pazite da proizvod / usluga bude u skladu sa temom o kojoj pišete.

Kao što smo mogli zaključiti, pisanje bloga i izrada web stranice samo je jedna od mogućnosti kada je riječ o najboljim načinima za ovaj marketing. Pokretanje oglasa je još jedno. Oglasi vam mogu pomoći da budete uspješni, posebno za affiliate programe s velikom provizijom.

Affiliate marketingom se možete baviti i bez bloga. Možete napraviti račun za stvaranje oglasa i koristiti Google Ads, Facebook Ads ili Bing Ads – sve zavisi o vašoj publici.

Affiliate linkove mogu koristiti i influenceri i youtuberi. U ovom lsučaju ne morate pisati tekstove već samo snimiti video ili story u koje se nalazi affiliate link.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *