Erste planira da sagradi 15.000 stanova za najam u zemljama istočne Evrope

Dodajte komentar

U bliskoj saradnji s javnim sektorom, austrijski Erste Group planira do 2030. godine u zemljama istočne Evrope, uključujući i Hrvatsku, “osigurati 15.000 pristupačnih stanova i ponuditi ih za najam”.

U Češkoj, na primjer, već je osnovano zasebno društvo, CS Affordable Housing, kako bi se sagradile priuštive stambene jedinice za najam, a u Slovačkoj će oko 200 stanova postati dostupno još ove godine, pri čemu je slovački državni sektor djelomični investitor, piše Jutarnji list.

Slični koncepti razvijaju se i u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, rekao je Willi Cernko, novi predsjednik Uprave Erste Group Banka, prilikom predstavljanja rezultata poslovanja u prvih pola godine i najave strategije njegova poslovanja.

Kada je riječ o Hrvatskoj, pojasnio je kako su trenutno u toku kontakti s lokalnim vlastima, a da bi projekt zaživio, važnim smatra pripremu zakonskog okvira u kojem se banka pojavljuje kao investitor.

– Pritom ne možemo očekivati povrat po visokoj, dvocifrenoj stopi, nego on može biti najviše 3,5 posto s obzirom na to da je cilj projekta pristupačna cijena najma, rekao je Cernko, ističući da treba računati i na druge troškove, kao što su trošak za zemljište i sama gradnja objekata.

Umjesto vlasništva, u Erste banci vjeruju da će se u budućnosti u zemljama regiona više praktivkovati najam “cjenovno pristupačnog stanovanja”, kao što je to već duga tradicija u Austriji, gdje osigurava oko milijardu eura godišnje za finansiranje gradnje više od 6000 subvencioniranih stambenih jedinica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *