Erste planira da sagradi 15.000 stanova za najam u zemljama istočne Evrope

U bliskoj saradnji s javnim sektorom, austrijski Erste Group planira do 2030. godine u zemljama istočne Evrope, uključujući i Hrvatsku, “osigurati 15.000 pristupačnih stanova i ponuditi ih za najam”.

U Češkoj, na primjer, već je osnovano zasebno društvo, CS Affordable Housing, kako bi se sagradile priuštive stambene jedinice za najam, a u Slovačkoj će oko 200 stanova postati dostupno još ove godine, pri čemu je slovački državni sektor djelomični investitor, piše Jutarnji list.

Slični koncepti razvijaju se i u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj, rekao je Willi Cernko, novi predsjednik Uprave Erste Group Banka, prilikom predstavljanja rezultata poslovanja u prvih pola godine i najave strategije njegova poslovanja.

Kada je riječ o Hrvatskoj, pojasnio je kako su trenutno u toku kontakti s lokalnim vlastima, a da bi projekt zaživio, važnim smatra pripremu zakonskog okvira u kojem se banka pojavljuje kao investitor.

– Pritom ne možemo očekivati povrat po visokoj, dvocifrenoj stopi, nego on može biti najviše 3,5 posto s obzirom na to da je cilj projekta pristupačna cijena najma, rekao je Cernko, ističući da treba računati i na druge troškove, kao što su trošak za zemljište i sama gradnja objekata.

Umjesto vlasništva, u Erste banci vjeruju da će se u budućnosti u zemljama regiona više praktivkovati najam “cjenovno pristupačnog stanovanja”, kao što je to već duga tradicija u Austriji, gdje osigurava oko milijardu eura godišnje za finansiranje gradnje više od 6000 subvencioniranih stambenih jedinica.

Check Also

Sava osiguranje zapošljava: Saradnik za poslove osiguranja

Akcionarsko društvo Sava osiguranje Podgorica raspisuje O G L A S za radno mjesto SARADNIK …

Leave a Reply

Your email address will not be published.