Aerodromi Crne Gore se pohvalili rezultatom, a sabrali babe i žabe

Dodajte komentar

Aerodromi Crne Gore (ACG) koji su juče dočekali ovogodišnjeg milionitog putnika, i iznenada smijenili svog izvršnog direktora Gorana Jandreoskog, pohvalili su se navodnim porastom obima saobraćaja među deset najprometnijih avioprevoznika na aerodromima u Podgorici i Tivtu u odnosu na učinak tih aviokompanija u do sada rekordnoj 2019. godini.

”Promet vazduhoplova deset najzastupljenijih kompanija na Aerodromima Crne Gore je tokom 2022. godine povećan u odnosu na rekordnu 2019. godinu i to od 7 do 80 odsto, izuzev poljske Lot Polish koja jedina bilježi pad od 29 procenata. To pokazuje uporedni prikaz prometa aviona po kompanijama u periodu od 1. januara do 25. jula tekuće i 2019. godine”, saopštili su juče ACG dodajući da “najveći rast i to od 80 odsto zabilježio je Austrian Airlines, na drugom mjestu je Turkish Airlines sa rastom od 46 odsto, dok treću poziciju zauzima kompanija Israir koja, u odnosu na 2019. godinu, bilježi rast prometa aviona za 39 odsto.”

”Rast od 19 procenata ostvarila je kompanija Easyjet airline, a 15 odsto ‘u plusu’ je i Air Serbia. Wizz Air i Ryanair dijele šestu poziciju jer su uvećale broj letova za sedam procenata. Za razliku od 2019. godine, sada su u top 10 operatora nacionalna avio kompanija To Montenegro kao i Ryanair UK”, navodi se u saopštenju ove državne kompanije koju, kao predsjednik Odbora direktora, vodi funkcioner URA Eldin Dobardžić.

ACG su, međutim, u ovom saopštenju izbjegli da kažu koliko se zapravo lista top 10 aviokompanija u vazdušnim lukama Podgorica i Tivat ove godine izmijenila u odnosu na istu tu listu do sada rekordne 2019, odnosno da su sada na toj listi neki prevoznici čiji je učinak u 2019. bio maltene marginalan, pa nisu ni bili na listi od deset najprometnijih. Tako, ove godine na ovoj listi nema četiri od deset najprometnijih prevoznika u sezoni 2019 – ruskih Aeroflota, Globusa i Pobede koji ne lete za Crnu Goru zbog sankcija prema Rusiji, odnoso slovenačke Adria Airways koja je u međuvremenu bankrotirala. Samo gubitkom te četiri komapnije, kao poslovnih partnera, ACG su ove godine u odnosu na sezonu 2019. u minusu za čak 1.297 letova.

Na ovogodišnjoj top 10 listi nema ni Montenegro Airlinesa koji je 2019. sa 3.263 leta za devet mjeseci bio po broju letova najznačajniji partner ACG, s udjelom od 25,88 posto u ukupnom prometu aerodroma. Nova crnogorska nacionalna aviokompanija Air Montenegro je ove godine do kraja jula ostvarila ukupno 1.099 letova iz Tivta i Podgorice.

Mnogi drugi prevoznici sa čijim se navodno velikim porastom prometa u odnosu na tu rekordnu godinu danas hvali menadžment ACG, 2019. se nisu mogli ni primaći top 10 listi.

Izraelski Israir prije tri godine bio je tek 20. najprometniji prevoznik u Tivtu i Podgorici s ostvarenih 109 letova za devet mjeseci. Austrian Airlines koji je sada od menadžmenta ACG istaknut kao kompanija s najvećim porastom prometa među top 10 prevoznicima na crnogorskim aerodromima, u sezoni 2019. bio po učinku posljednji na top 10 listi s ukupno samo 250 operacija svojih aviona. Menadžment ACG u svom saopštenju o navodno dobrim rezultatima koje kompanija postiže uopšte ne pominje činjenicu da je u odnosu na 2019. ta firma izgubila veliki broj značajnih poslovnih partnera poput ruskih kompanija Aeroflot, S7 Airlines, Ural Airlies, Rossiya, Pobeda, Red Wings, ukrajinskih Ukraine International, Sky Up, Jonika, Bees Airlines, Windrose, bjeloruske Belavie, TUI UK i TUI Ireland iz Velike Britanije i Irske, Travel Service (Smartwings) iz Češke, Brusseles Airlines iz Belgije, te posebno letove italijanskog nacionalnog prevoznika Alitalia.

U julu u Tivtu duplo manje putnika nego 2019.

Koliko je učinak ACG pogotovo kada je aerodrom Tivat u pitanju, ove godine zapravo loš, najbolje ilustruje podatak da je tivatska vazdušna luka na kraju prvog polugodišta 2022. po prvi put u svojoj novijoj istoriji, ispala sa liste od deset najprometnijih aerodroma na području bivše Jugoslavije. Sa ukupno 194.865 putnika za šest mjeseci, Tivat je tek 11. na listi najprometnijih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji i to prilično daleko iza učinka sledećeg najbližeg – desetoplasiranog Zadra koji je za šest meseci imao 329.461 putnika.

Iz Uprave za vode u fotelji direktora Aerodroma

Za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovan je Vladan Drašković, koji je do sada bio pomoćnik komercijalnog direktora. Drašković je bio na listi kandidata za izbor direktora prošle godine kada je izabran Jandreoski.

Prema informacijama “Vijesti”, uskoro bi za direktora Aerodroma trebao biti imenovan Damir Gutić, potpredsjednik Bošnjačke stranke. Gutić je diplomirani ekonomista a do prije godinu bio je direktor Uprave za vode. On je bio i nosilac liste Bošnjačke stranke na lokalnim izborima u Plavu 2018. godine.

Orlandić: Uprava obmanjuje

Na saopštenje ACG da je “promet aviona na Aerodromima veći nego 2019. godine”, juče se osvrnuo i bivši izvršni direktor te kompanije Danilo Orlandić (SD).

On je na društvenim mrežama napisao da se više puta do sada suzdržao “da prokomentarišem objave jer je prosto nevjerovatno da upravljačka struktura na taj način obmanjuje javnost, ali je sad već vrag odnio šalu.”

”Aerodromi Crne Gore su do 31.07.2019 godine, imali: 1.420.348 putnika; 8.120 aviona. Do 31.07.2022 godine, imaju svega 984.888 putnika i 6.176 opsluženih aviona. Dakle, 70% ukupno putnika iz 2019. godine, a na aerodromu Tivat, svega 45% putnika. Busanje u prsa sa ‘rezultatima’ koje postižete i opravdavanje istih tih rezultata, koji su po mom mišljenu loši po državu je smješno, a u zadnje vrijeme obiluju i neistinama. Ali u svakom slučaju, pošto vam je Vlada dala za pravo, jer je zadržala gro članova Odbora direktora, ostaje samo da vam kažem, samo naprijed”, napisao je Orlandić.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *