Koliki porez u SAD mora da plati dobitnik džekpot od 1,3 milijardi dolara?

Dodajte komentar

Potraga za drugim najvećim dobitnikom Mega Millions džekpota je završena, pošto je jedan tiket u Ilinoisu osvojio nagradu od više od 1,3 milijarde dolara.

Samo jedan tiket se poklopio sa svih šest brojeva u izvlačenju 29. jula za osvajanje nagrade od 1,337 milijardi dolara (780,5 miliona dolara u gotovini). Konačna vrijednost je bila veća od 1,28 milijardi.

Ovo je bio drugi najveći džekpot u 20-godišnjoj istoriji Mega Milliona, drugi nakon 1,537 milijardi dolara osvojenih u Južnoj Karolini 23. oktobra 2018. Džekpot je počeo da se kotrlja 15. aprila.

„Čestitamo lutriji Ilinoisa na prodaji dobitnog tiketa Mega Millions za džekpot od 1,337 milijardi dolara“, rekao je Pat Mekdonald , direktor lutrije u Ohaju, koji trenutno radi kao viši direktor konzorcijuma Mega Millions.

Ogroman dio dobitaka na lutriji podleže velikim porezima po dobitku i, u nekim slučajevima, državnim i gradskim porezima.

Porez na džekpot poreskoj upravi

Prije nego što novac stigne do pobjednika iz Ilinoisa, nagrada će biti podložna federalnom porezu od 24 odsto koja se primjenjuje na dobitke od kockanja. Takođe, poreski rezidenti SAD moraju da plate najveću stopu od 37 odsto na godišnju zaradu preko 539.900 dolara, tako da će biti prinuđeni da plate dodatnih 13 odsto poreza na dobit.

Pobjednik iz Ilinoisa ima dve opcije za traženje novca od nagrade, on/ona može da se odluči za trenutni novčani paušalni iznos – najpopularniju opciju među dobitnicima na lutriji – oni će kući odnijeti 747,2 miliona dolara prije oporezivanja, prema Mega Millions-u.

Oni takođe imaju opciju da uzmu punu nagradu od 1,28 milijardi dolara prije plaćanja poreza tokom 29 godina sa 30 godišnjih uplata od 42,6 miliona dolara, u prosjeku.

Najbolje/najgore opcije za dobitnike lutrije

U međuvremenu, devet država – Kolorado, Ilinois, Indijana, Kentaki, Masačusets, Mičigen, Sjeverna Karolina, Pensilvanija i Juta – imaju jedinstvenu stopu poreza na dohodak koja je uglavnom oko 5 odsto. To znači da bi dobitnik morao da plati još oko 30 miliona dolara. Izuzetak od toga su Pensilvanija i Indijana, koje bi uzele 3,07 odsto i 3,23 odsto, respektivno, od dobitka, piše As.com.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *