Kina uvela embargo za 100 tajvanskih izvoznika uoči posjete Pelosi

Dodajte komentar

Kina je uvela zabranu isporuka za više od 100 tajvanskih izvoznika hrane u pokušaju da izvrši ekonomski pritisak na ključnu industriju tog ostrva uoči očekivane posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, javlja “Blumberg”.

Kineska Opšta uprava carina uvela je zabranu u ponedjeljak, prema lokalnom mediju Junajted dejli njuz, koji navodi da embargo obuhvata raznu robu, između ostalog morske plodove, čaj i med.

Prema izvještaju portala “Epl dej” sa sjedištem u Tajpeju, kao obrazloženje se navode zastarjeli podaci u uvoznoj dokumentaciji, a tajvanska uprava za hranu i lijekove pokušava da sazna više o čemu se radi.

Njujorška agencija navodi da je ova kineska zabrana najnovija u nizu mjera koje je preduzeo Peking, a koje su usmjerene na tajvansku poljoprivrednu industriju.

Mnogi regioni za proizvodnju voća na jugu ovog ostrva su bastioni političke podrške Demokratskoj naprednoj partiji predsjednika Cai Ing-vena, koja se zalaže za formalnu nezavisnost Tajvana, dok Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije, napominje se u tekstu.

Kina je zatekla nespremne vlasti u Tajpeju kada je prošle godine neočekivano uvela zabranu uvoza ananasa, nakon čega je uslijedio embargo na uvoz voskiranih jabuka i ušećerenih jabuka u septembru. Mada znatna količina voća proizvedenog na Tajvanu ide za domaću potrošnjui, velika većina izvoza ide u Kinu.

Najnovija zabrana dolazi nakon najava da će Pelosijeva sletjeti avionom u Tajpej u utorak uveče, kažu “Blumbergovi” izvori upoznati s njenim planovima. Ova posjeta je izazvala oštra upozorenja kineskih zvaničnika koji su zaprijetili “teškim konsekvencama” ako Pelosijeva doputuje u Tajpej.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *