Er Montenegro neće preživjeti iduću zimu

Dodajte komentar

Nacionalna avio-kompanija Tu Montenegro mjesecima funkcioniše bez upravnog odbora i sa vršiocem dužnosti na poziciji izvršnog direktora.

Vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric smatra da je to katastrofalno za kompaniju. Smatra i da se manjinska vlada krajnje neozbiljno i neodgovorno odnosi prema nacionalnoj avio-kompaniji, s obzirom da dozvoljava da mjesecima funkcionišu praktično bez upravnog odbora.

Kako komentarišete situaciju u Er Montenegru? Kompanija mjesecima funkcioniše sa dva, a odnedavno i sa samo jednim članom borda direktora, dok nova vlada od kraja aprila nije imenovala nove članove. Takođe, firma nema izvršnog direktora, već vršioca dužnosti.

Ovo je katastrofalno za kompaniju. Vlast sebi nije smjela dozvoliti da kompanija u sezonu uđe bez borda i bez izvršnog direktora. Kompanija sada ima pregovaračke, ogranizacijske, operacijske i funkckionalne probleme i limite koji su joj krucijalni za poslovanje. Zbog toga će još jedna sezona biti loša i donijeće gubitak kompaniji.

Kako ocjenjujete postupanje Vlade i Ministarstva kapitalnih investicija po pitanju konkursa za izvršnog direktora? Konkurs je odavno završen, a Vlada još nije donijela odluku da li će nekog od kandidata izabrati za izvršnog direktora ili će poništiti konkurs. Da li je takvo ponašanje Vlade u najmanju ruku neozbiljno?

Nikako mi nije jasno šta Vlada ovdje čeka. Izvršni direktor je izuzetno bitan za kompaniju, a Er Montenegro ga nema već dobra četiri mjeseca. Kompanija ne može funkcionisati bez izvršnog direktora. Vršilac dužnosti ne može kvalitetno voditi kompaniju.

Kako generalno gledate na projekat Er Montenegro? Koje su to dobre, a koje loše stvari koje su uradili za godinu i po dana od osnivanja?

Er Montenegro nije trebalo ni da se desi. Država je umjesto toga trebalo da restrukturira Montenegroerlajnz, zadrži sve ugovore, posebno kod-šer i slotove, te flotu i većinu zaposlenih. Trebalo se u restrukturiranju otpustiti višak radnika, promijeniti menadžment, ali je kompanija trebala da nastavi da živi. Tako ne bi izgubila putnike i niz prava i ugovora koje je izgubila i koje Er Montenegro još nije povratio.

Er Montenegro se relativno brzo pokrenuo. I to je pozitivna stvar. No, kompanija je izgubila gomilu novca, pokazala je da neće biti profitabilna, izgubila je niz linija koje su preuzeli konkurenti, izgubila je dominantnu poziciju koji je Montenegroerlajnz imao na linijama za Beograd, ima katastrofalnu iskorištenost dva aviona. Kompanija nema strategije i sve što se dešava djeluje prilično stihijski. Treći E195 stoji u Podgorici i rapidno propada. Kompanija nije postigla dogovor sa Montenegroerlajnzom u stečaju i ne koristi njegove resurse, što je istinski tragično. Već više od godinu kompanija nije uspjela regulisati status u IATA-i, iako je najavljeno da će se to desiti u drugom mjesecu. I sada se na kraju unajmljeni A320 od Trade er-a ne koristi dovoljno, tj. neće se ispuniti garantovani broj naleta, što znači da će kompanija izgubiti značajan novac na ovom najmu. Ne mogu pozitivino ocijeniti rad Er Montenegra u proteklih godinu i mjesec dana.

Da li možemo očekivati da kvalitetno funkcioniše kompanija bez upravnog odbora, izvršnog direktora i očigledno bez podrške Vlade i resornog Ministarstva?

Apsolutno ne. Ako se ovakvo stanje nastavi, Er Montenegro neće preživjeti iduću zimu.

Kakvu sudbinu predviđate Er Montenegru?

Nažalost, nisam optimističan. Ako se stanje hitno ne promijeni, kompanija neće preživjeti iduću zimu.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *