DRI o radu Ustavnog suda u 2021: Naknade za prekovremeni rad isplaćivane bez odluke

Dodajte komentar

Državna revizorska institucija izrazila je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i us lovno miš ljenje na reviziju pravilnosti poslovanja Ustavnog suda za 2021. godinu.

Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja Ustavnog suda u odnosu na kriterijume revizije koje su materijalno značajne, ali ne i prožimajuće.

“Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja Ustavnog suda sa Zakonom o Ustavnom sudu, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, Zakonom o zaradama zaposlenihu javnom sektoru, Zakonom o radu, i Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, Uputstvom o radu Državnog trezora, Odlukom Vlade o varijabilnom dijelu zarade i Odlukom o otpremnini zaposlenihu javnom sektoru”, navodi se u izvještaju DRI.

Revizori su utvrdili da je Ustavni sud sind ikatu za pomoć zaposlenihuplatio 13,9 hiljada eura koje nisu bile planirane budžetom.

“Prekovremeni rad zaposlenima plaćan je bez odluke o uvođenju prekovremenog rada koje bi trebalo da sadrže spisak lica i vrijeme početka prekovremenog rada, a nije prezentovan dokaz da li je o tome obavi j eštena inspekcija rada”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju stoji i da je predsjednik suda sam sebi potpisivao rješenja o prekovremenom radu, kao i o zaradi, pa su revizori dali preporuku da se za ove isplate ovlasti drugo službeno lice, radi razdvajanja odgovornosti.

“Uvidom u rješenja o isplati prekovremenog rada utvrđeno je da su ista donošena 15-tog u mjesecu za m jesec za koji se obračunava, što dovodi u pitanje način utvrđivanja ostvarenog broja sati prekovremenog rada, s obzirom da su rješenja o isplati donošena prije završetka mjeseca za koji se vrši isplata prekovremenog rada”, navodi se u mišljenju DRI.

DRI u izvještaju navodi i da je Ustavni sud samostalno donio odluku o isplati varijabila zaposlenima, iako zakon propisuje da ovo pravo utvrđuje Vlada.

“Za odlazak dva lica u penziju, otpremnine su isplaćene u visini 20 obračunskih vrijednosti koeficijenta, iako im prema propisima pripada”, 14 navode iz DRI.

Odobrena budžetska sredstva za realizaciju predviđenih aktivnosti Ustavnog suda u 2021. godini iznosila su 965.823 eura. Najveće učešće u ukupnim izdacima imaju izdaci za neto zarade sa 52,72 odsto, doprinosi na teret zaposlenog sa 18,88 odsto, porez na zarade sa 7,08 odsto, doprinosi na teret poslodavca sa 6,95 odsto, ostale usluge sa 1,68, komuni-
kacione usluge sa 1,67, izrada i održavanje softvera sa 1,52 odsto, administrativni materijal sa 1,34 odsto, službena putovanja sa 1,19, izdaci za opremu sa 1,07 odsto i slično.

“Uvidom u prezentirane zbirne obračune zarada utvrđeno je da se na redovan rad zaposlenih odnosi iznos od 518.383 eura, prekovremeni rad iznos od 46.493, minuli rad iznos od 90.440 eura, na bolovanja iznos od 30.761, a na varijabilni dio zarade iznos od 22.309 eura”, zaključuje se u izvještaju.

Vrijednost imovine 154.907 eura

Shodno Izvještaju o izvršenom popisu, Komisija je utvrdila vrijednost popisane imovine Suda na dan 31.12.2021. godine, nabavna vrijednost u iznosu od 468.143 eura, ukupna amortizacija u iznosu od 310.580 i sadašnja vrijednost u iznosu od 157.563,50 eura.

Komisija za popis je predložila rashodovanje osnovnih sredstava koja su neispravna i ne mogu se dalje koristiti, a čija vrijednost iznosi 2.656 eura. Sadašnja vrijednost stalne imovine Ustavnog suda nakon isknjižavanja rashodovane opreme iznosi 154.907 eura. U poslovnim knjigama evidentirana su četiri službena vozila, čija ukupna vrijednost iznosi 19.861 eura stoji u izvještaju DRI.

Izvor: Dan

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *