Dolar izgubio pod pritiskom

Dodajte komentar

Na deviznim tržištima kurs dolara potonuo je prema japanskom jenu na najniži nivo u zadnja dva mjeseca, a spustio se i prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama.

To je posljedica pozicioniranja investitora u skladu s očekivanjima da će američki Fed preduzimati manje agresivno zaoštravanje monetarne politike nego što se ranije procjenjivalo zbog ekonomskog usporavanja.

Kurs dolara pao je danas 0,55 odsto, na 130,595 jena, što je njegov najniži nivo od 6. juna. U protekla četiri trgovinska dana dolar je jenu pao prema za 4 odsto.

Tržišni strateg pri Saxo Marketsu u Hong Kongu, Redmong Vond ističe da je pad kursa američke prema japanskoj valuti rezultat ublaženih očekivanja investitora o daljem Fedovom podizanju kamatnih stopa, nakon što su one od počekta godine već podignute za 2,25 postotnih bodova, ali i pada cijena nafte, što pogoduje Japanu, velikom uvozniku energenata. Takođe, jen se kupuje i zbog svog statusa sigurnog utočišta za kapital uslijed zabrinutosti oko rasta napetosti vezanih uz posjetu Nanci Pelosi Tajvanu.

Prema euru, dolar je oslabio 0,09 posto, na 1,0294 dolara za euro.

Zbog svega toga, indeks dolara, koji mjeri nivo dolara prema šest najvanijih svjetskih valuta, potonuo je u utorak na najniži nivo u posljednjih mjesec – od 105 bodova.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *