Investitor iz SAD zainteresovani obnovljive izvore energije

Dodajte komentar

Otpočeli sa temeljnim promjenama u oblasti prostornog planiranja i izgradnji objekata, istakla je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović na sastanku sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke.

“Pripremamo novo zakonsko rješenje i očekujem, u duhu dosadašnje odlične saradnje, stručnu pomoć i podršku u dijelu digitalizacije prostornih planova, uzimajući u obzir dobru praksu američke administracije”, poručila je Novaković Đurović.

Ministarka je zahvalila ambasadorki Rajnke na pomoći i podršci USAID-a na unapređenju stanja u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Kako je navela, predstoji nam period uspostavljanja sistemske legislative u toj oblasti, s obzirom na to da je to jedan od ključnih zahtjeva iz Poglavlja 27. Takođe je podsjetila na odličnu bilateralnu saradnju koja je prošle nedjelje upotpunjena i potpisivanjem memoranduma sa Američkom privrednom komorom u Crnoj Gori.

Ambasadorka Rajnke se saglasila da je budućnost u digitalizaciji i pravilnom i pravednom planiranju prostora, i da su SAD, kao i do sada, spremne da pruže i ekspertsku i tehničku podršku Crnoj Gori u toj oblasti. Razgovarano je o značaju potencijalnih američkih investicija u Crnoj Gori u oblasti obnovljivih izvora energije. Osvrnula se i na bogato iskustvo američke administracije u dijelu upravljanja nacionalnim parkovima, te ukazala na mogućnost razmjene iskustva i ostvarivanja partnerstva.

Ministarka je ambasadorki predstavila predlog upravljačkog modela za Park prirode “Ulcinjska solana” koji je usvojila radna grupa, što je ambasadorka pozdravila, navodeći da je, osim zaštite, veoma značajno ekonomski valorizovati Solanu. Takođe, razmijenjena su mišljenja o TE Pljevlja, kao i o sveukupnoj energetskoj krizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *