Audi ostvario dobit od 4,9 milijardi eura

Dodajte komentar

Audi grupa predstavila je svoje prodajne rezultate za prvu polovinu 2022. godine, a zbog krize s mikročipovima i gašenja u Kini nisu mogli u potpunosti zadovoljiti veliku potražnju.

No, uprkos tome, prihod od 29,9 milijardi eura veći je za 2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je operativna dobit dostigla rekordnih – 4,9 milijardi eura.

Način na koji su to učinili vrlo je jednostavan. Veća potražnja za automobilima, uz lošu ponudu, dovodi do veće cijene. Zato je Audi odlučio ovaj višak “da stavi u svoj džep” pa je operativna marža u prvoj polovini ove godine dostigla 16,5 posto.

To je značajno više nego u prvih šest mjeseci 2021., ali i više od strateškog cilja od 9% do 11%. Kako tvrde u Audi grupi, dobri rezultati postignuti su prvenstveno dobrim cjenovnim pozicioniranjem, kao i vrlo dobrim prodajnim rezultatima luksuznih marki Bentley i Lamborghini.

Zanimljivo je da je Audi prodao 785.099 automobila, što je za petinu manje nego u istom razdoblju prošle godine, a ipak je ostvaren veći profit. Što se tiče električnih automobila, kupcima su isporučena 50.033 vozila, što je 52,7% više nego prethodne godine (32.775). Audi e-tron ostao je popularan izbor među kupcima, ali je Q4 e-tron zabilježio najveći rast prodaje.

Ukupni prihod u prvom polugodištu ove godine od 29,9 milijardi eura veći je za 2 posto nego u razdoblju od januars do kraja juns 2021., a ovaj proizvođač odlučio je da se fokusira na proizvodnju skupljih modela s višim maržama, u kako bi s manje prodaje ostvario veće prihode.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *