Aerodromi u regionu opslužili 8,6 miliona putnika u prvoj polovini godine

Dodajte komentar

Avioni širom bivše Jugoslavije opslužile su 8.571.957 putnika tokom prve polovine godine, pri čemu je jedna premašila dva miliona putnika, a druge dvije milion putnika.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla zadržao je poziciju najprometnijegg, svrstavši se među prvih osamdeset na kontinentu, a slijede je Priština i Zagreb, izvještava Ex-Yu Aviation.

Ljubljana, Tivat i Mostar bilježe najsporiji oporavak s glavnom slovenačkom lukom na 44,6% nivoa prometa prije Covida, Tivtom na 44,9% i Mostarom na samo 15,4%. Ljubljana se još uvijek nosi s posljedicama bankrota Adria Airwaysa, dok je Tivat teško pogođen tekućim sukobom u Ukrajini i evropskom geopolitikom, zbog čega gubi turiste iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Mostar više nema redovnih letova nakon povlačenja Eurowingsa. Tek je u julu počeo viđati značajnije charter operacije.

Tokom juna, brojni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji zabilježili su mjesečni promet koji se približio nivoima prometa prije Covida. Tokom mjeseca, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Grčka i Jermenija bila su jedina tržišta na kontinentu čiji su brojevi premašili one prije globalne zdravstvene krize, dok su Makedonija, Srbija i Turska bile blizu postizanja tog nivoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *