Željezara na čekanju bar pola godine, radnici prijetili da će skočiti sa krova

Dodajte komentar

Radnici nikšićke Željezare “Toščelik” sinoć su se, a nakon razgovora njihovih predstavnika sa ministrom ekonomskog razvoja Goranom Đurovićem, popeli na krov upravne zgrade fabrike, zahtijevajući da u Nikšić hitno dođe premijer Dritan Abazović.

Razlog za radikalizaciju protesta nikšićkih metalurga je informacija od ministra Đurovića da se prodaja fabrike Miodragu Daki Davidoviću ne može obaviti bar za još pola godine. Abazović je trebalo sinoć kasno da dođe u Nikšić, ali do zaključenja broja to nije uradio.

“Sindikat fabrike više ne može da kontroliše situaciju, radnici su van sebe, ne žele da siđu s krova dok Abazović, koji nam je obećao da nas neće ostaviti na cjedilu, ne dođe i razgovara sa njima. Dva mjeseca nadležni su se bukvalno igrali s nama i kada je skoro sve oko prodaje fabrike bilo završeno, Đurović nam je saopštio da se to neće desiti uskoro”, rekao je sinoć predsjednik željezarinog Sindikata Ivan Vujović.

Đurović je sindikalcima na jučerašnjem sastanku saopštio da Vlada mora čekati mišljenje Evropske komisije o ulasku države u vlasnički kapital Željezare. Ministar je Danu pojasnio da prije nego što donesu odluku o sufinansiranju Željezare, moraju dobiti stav Evropske komisije, da li je to u skladu sa zakonom, kao i biznis plan investitora.

“Preko Agencije za zaštitu konkurencije ćemo tražiti mišljenje EK, a od investitora nam treba biznis plai, koliko će i čega da proizvodi i onda, nakon stava EK i biznis plana investitora, ćemo donijeti odluku za sufinansiranje Željezare. He možemo tek tako dati novac”, rekao je Đurović.

Tokom protekla dva mjeseca predstavnici Vlade i Davidović uspjeli su u pregovorima sa “Tosjali grupom”, čija je “Toščelik” ćerka firma, da spuste cijenu nikšićke fabrike s prvobitnih 25 miliona, koliko ju je turski investitor nudio, na 20 miliona. Davidović je ostao pri stavu da će platiti 15,1 milion, koliko je Željezaru 2012. godine iz stečaja platio “Toščelik”, dok bi ostatak novca od pet miliona platila država i time uzela učešćeu vlasničkom kapitalu.

Ministar Đurović je na prošlonedjeljom sastanku sa predstavnicima radnika rekao i da će Vlada omogućiti Davidoviću da, kako je tražio, u krugu fabrike gradi vjetrogeneratore i solarne panele kako bi obezbijedio struju za Željezaru. Ta investicija Davidovića i njegove partnere koštala bi oko 100 miliona eura, s tim što će, kako je i sam najavio, uložiti i dodatni novac kako bi kupio neophodnu opremu da bi fabrika mogla, kao što je nekad, proizvoditi betonsko željezo.

Radnici su sinoć s krova fabričke zgrade skandirali “prevara, prevara” i “lopovi”, poručujući da im je dosta čekanja i lažnih obećanja, te da neće dozvoliti da ih “Toščelik” otpusti. Pojedini su prijetili i da će skočiti sa krova.

“Ogorčeni su što je i razumljivo jer nam je u pitanju egzistencija. Od 2. juna protestujemo mirno u upravnoj zgradi, a od 1. septembra, kako nam je poslodavac i najavio, bez posla će ostati nas 229. Abazović je javno kazao da će država stati iza radnika Željezare, a sada se izgleda ispostavilo da to stajanje podrazumijeva po 6.000 eura otpremnine koje nam gospoda iz Turske nude. Nećemo dozvoli da se na takav način stavi ključ u Željezaru, a da oni sa 25 preostalih radnika razvijaju neki drugi sopstveni biznis”, naglasio je Vujović.

Kako je rekao, radnici su spremni i na još goru radikalizaciju, a osim sa Abazovićem traže da razgovaraju i sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem.

“Neka jednom za svagda otvoreno kažu da li ova fabrika treba Nikšiću i državi. He dozvoljavamo da se više niko na ovakav način igra s nama. Radnici ne žele da se konsultuju sa Sindikatom i mi ne znamo šta će sljedeće da urade”, poručio je u ime ogorčenih radnika Vujović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *