Snažno ubrzavanje inflacije: Eurozona stigla do novog rekorda od 8,9 odsto

Dodajte komentar

Inflacija u eurozoni u julu je naglo ubrzala dostigavši novu rekordnu vrijednost od 8,9 odsto, podržana kontinuiranim rastom cijena energije i hrane, pokazale su prve procjene Eurostata.

“Rast potrošačkih cijena u 19 zemalja eurozone, iskazan harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u julu je na godišnjem nivou snažno ubrzao na 8,9 odsto, s junskih 8,6 odsto”, saopšteno je iz Eurostata.

Glavni razlog snažnog ubrzanja i dalje je skok cijena energije, podržan ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji zbog invazije na susjednu zemlju, te neizvjesnostima u vezi sa snabdijevanjem gasom.

Cijene energije u julu su u eurozoni bile 39,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, nakon rasta u junu od 42 odsto.

Izrazito i dalje rastu cijene hrane, pa su tako u julu bile 11 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, a u gotovo istom procentu uvećane su i mjesec ranije.

Kada se isključe vrlo promjenjive cijene energije i hrane, godišnja inflacija ubrzala je na pet odsto u julu, sa 4,6 odsto u mjesecu ranije.

Najviše godišnje stope inflacije u julu su zabilježile baltičke zemlje, a najvišu je ponovno imala Estonija, od 22,7 odsto. U Letoniji i Litvaniji dostižu 21 odsto odnosno 20,8 odsto.

Polovina zemalja u eurozoni ima dvocifrene godišnje stope inflacije, a u rasponu od deset do 20 odsto najvišu bilježi Slovačka, od 12,8 odsto.

Blizu su i Slovenija, Holandija i Grčka, s inflacijom od oko 11,6 odsto.

Inflaciju nižu od deset odsto imaju Irska od 9,6 odsto i Portugalija od 9,4 odsto. Slijede Luksemburg i Austrija, s rastom potrošačkih cijena od 9,3 odsto na godišnjem nivou.

Njemačka i Italija, prva i treća po veličini ekonomija, bilježe inflaciju od 8,5 odsto odnosno 8,4 odsto.

Najnižu inflaciju ima Malta, od 6,5 odsto.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *