Radnici očekuju rješenje za Željezaru, u suprotnom ostaju na krovu fabrike

Dodajte komentar

Radnici Željezare očekuju da će se na sastanku sa premijerom Dritanom Abazovićem i investitorom Miodragom Dakom Davidovićem, koji je u toku, pronaći rješenje za situaciju u kojoj se trenutno nalaze.

Oni od sinoć štrajkuju glađu na krovu fabrike. Iako su optimistični u vezi sa ishodom pregovora, poručili su da neće sići sa krova i da to neće biti jedini vid radikalizacije protesta ukoliko ne postignu dogovor.

Abazović, Davidović i ministri finansija i ekonomskog razvoja Aleksandar Damjanović i Goran Đurović stigli su u zgradu Vlade gdje bi trebalo da se održi sastanak sa radnicima Željezare koji štrajkuju glađu na krovu fabrike.

Radnici su prije sastanka novinarima kazali da  očekuju dogovor.

“Očekujemo da napokon riješimo ovu situaciju, a to je da od ponedjeljka, utorka pričamo o tome da ulazi novi vlasnik, pa ko god on bio i da mi siđemo sa krova i da se vratimo u proizvodne pogone. Sigurno nećemo sići sa krova dok ne dobijemo pisane garancije, jer su nas obećanja navela da se popnemo na krov od zgrade”, rekao je predsjednik sindikata Željezare Ivan Vujović.

Ističe da je velika stvar za njih to što je premijer sinoć nakon ponoći došao kod njih u fabriku.

“Ukoliko ne dođe do dogovora ostajemo na krovu zgrade, ali to neće biti jedini vid radikalizacije našeg protesta”, kazao je on.

Radnici Željezare stupili su u štrajk glađu nakon što im je na sastanku sa ministrom Đurovićem saopšteno da Evropska komisija traži studiju izvodljivosti za pet miliona eura pomoći, na osnovu koje bi država kupila udio u fabrici. Abazović je sinoć nakon ponoći iz Rožaja, gdje je govorio na manifestaciji “Dani dijaspore”, došao u Nikšić da razgovara sa njima.

Kazao im je da su problemi u toj kompaniji naslijeđeni, i da treba raditi na tome da se poštuje dogovor koji je ranije postignut o statusu preduzeća i radnika, uključujuči plan za preuzimanje fabrike.

Premijer je ponovio da je država spremna da učestvuje sa 25 odsto u procesu preuzimanja Željezare.

Abazović je rekao da se nada da će se naći rješenje da se plati prva uplata turskom partneru, kako bi mogao da se nastavi proces preuzimanja Željezare.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *