Krijumčarenje cigareta: Koji su brendovi najzastupljeniji na sivom tržištu u CG

Dodajte komentar

S obzirom na situaciju u prometu duvana i duvanskih proizvoda na crnogorskom tržištu, prepoznat je interes da se pojačaju aktivnosti svih relevantnih institucija u Crnoj Gori kako bi se u što većoj mjeri suzbio ilegalni promet ovih proizvoda
Crnogorska policija identifiovala je najzastupljenije zaplijenjene brendove cigareta oduzete na sivom tržištu, i ima ih 20. To su Merilyn, Cosmopolitan, Prestige, Corset i Eva Slims (proizvedene u Bugarskoj), Trokadero i FM (proizvedene u Makedoniji), Ashima (proizvedene u Kini), Mac super slims (UAE), kao i Regina, Marble, Ibiza, Duhe classic, King, Virginia King, A1, Ma, Like, President i Fancy. U Crnoj Gori, po tvdnji policije, krijumčarenjem duvana bave se organizovane kriminalne grupe koje su uključene i u druge kriminalne aktivnosti, grupacije blisko povezanih ljudi, kao i pojedinci.

Kako se tvrdi u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA2021), s obzirom na situaciju u prometu duvana i duvanskih proizvoda na crnogorskom tržištu, prepoznat je interes da se pojačaju aktivnosti svih relevantnih institucija u Crnoj Gori kako bi se u što većoj mjeri suzbio ilegalni promet ovih proizvoda.

“Najviše slučajeva krijumčarenja registrovano je na najfrekventnijim graničnim prelazima, otvorenim prostorima i u maloprodajnim objektima. Sankcionisanje krijumčarenja podrazumijeva oduzimanje krijumčarene robe, izdavanje prekršajnih naloga i izricanje novčanih kazni, a u određenim slučajevima, kada se steknu zakonski uslovi i podnošenje krivičnih prijava. Zaplijenjene cigarete su bile namijenjene kako daljem krijumčarenju tako i crnogorskom tržištu”, piše u policijskom dokumentu.

Istaknuto je da su u Crnoj Gori krajnji i najvidljiviji učesnici krijumčarskih lanaca ulični prodavci, pa tako imamo i veliki broj zapljena na pijačnim i otvorenim prostorima.

Najviše takvih zapljena je izvršeno na teritoriji Podgorice, Berana, Kolašina, Bijelog Polja, Rožaja, Nikšića, Bara, Budve, Cetinja, Herceg Novog, Pljevalja i Danilovgrada, tvrdi policija.

“Najzastupljeniji zaplijenjeni brendovi cigareta oduzeti na sivom tržištu duvanskih proizvoda su: Merilyn, Cosmopolitan, Prestige, Corset i Eva Slims (proizvedene u Bugarskoj), Trokadero i FM (proizvedene u Makedoniji), Ashima (proizvedene u Kini), Mac super slims (UAE), kao i Regina, Marble, Ibiza, Duhe classic, King, Virginia King, A1, Ma, Like, President, Fancy”, navedeno je u tekstu policijskog dokumenta.

Kako se tvrdi, ilegalno tržište Crne Gore u najvećoj količini snabdijeva se posredstvom krijumčarskih ruta, kroz kriminalne aktivnosti pojedinaca (tzv. mravlje krijumčarenje) ili kriminalnih grupa koje karakteriše određeni stepen međusobne povezanosti.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *