IRF od EIB dobio kredit vrijedan 50 miliona eura

Dodajte komentar

V. d. direktora EIB Globala Markus Brent i izvršna direktorica IRF-a Irena Radović potpisali su juče ugovor o kreditu vrijedan 50 miliona eura za klimatski prihvatljiva i energetski efikasna ulaganja lokalnih malih i srednjih preduzeća, saopšteno je iz iRF-a.

Nova klimatska kreditna linija predstavlja drugu tranšu finansijskog okvira koji je potpisan prošle godine. Berndt je ocijenio da će ovaj ugovor pomoći crnogorskim kompanijama da transformišu poslovanje i pređu u klimatski neutralnu, cirkularnu i održivu ekonomiju.

“Ovaj zajam je još jedan znak kontinuirane podrške EIB Globala Crnoj Gori i njenoj transformaciji u održivu i zelenu ekonomiju, sposobnu da stvori radna mjesta i prihode za građane”, naveo je Bernt. Radović je podsjetila da je IRF, u saradnji sa EIB-om, implementirao 1,2 hiljade projekata plasirajući zajmove vrijedne 520 miliona eura.

EIB Global i IRF su od 2020. godine obezbijedili 150 miliona eura kredita kako bi podstakli oporavak nakon pandemije i dekarbonizaciju crnogorske privrede.

EIB Global spreman je da podrži Ekonomski ai investicioni plan Evropske komisije povećanjem finansijske i tehničke podrške za razvoj infrastrukture, povezanosti i projekata energetske efikasnosti u Crnoj Gori, koji su ključni za održivi, zeleni razvoj zemlje i brže pristupanje EU navodi se u saopštenju.

EIB je do sada podržao ekonomski i društveni razvoj Crne Gore sa blizu milijardu eura. Brent se juče sastao sa premijerom Dritanom Abazovićem i ministrima, a sastanku je prisustvovala i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *