Spas za benzince i dizelaše: Poznato koliko bi sintetičko gorivo moglo koštati

Dodajte komentar

Hajde da ponovimo još jednom, Evropska unija planira da zabrani benzince i dizelaše 2035. godine osim jednog izuzetka– da ih pokreće klimatski neutralno sintetičko gorivo. Kakva je njegova budućnost? Pa nije loša jer se kompanije poput Porschea i Toyote silom trude da pokrenuti tu industriju, koja bi im omogućila da produže život svojim ikonama poput 911 ili Land Cruisera.

Porsche već ima funkcionalan pilot projekt, fabriku za proizvodnju e-goriva u Čileu u kojoj se stalno bilježe udari vjetra do 120 km/h. Dakle, struja za proizvodnju goriva dobija se pomoću vjetroelektrana.

Počevši od ove godine, očekuje se da će pilot postrojenje proizvoditi oko 130.000 litara takozvanog e-goriva godišnje. Porsche će preuzeti ovaj volumen u cijelosti i u početku će ga koristiti u sportskim takmičenjima. Porsche u budućnosti planira da koristi ta sintetička goriva u svojim modelima s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, uključujući i klasike.

U Porscheu smatraju da je s industrijskom proizvodnjom sintetičkih goriva moguće osigurati cijenu manju od dva eura po litru. Takođe, neki proizvođači motornih ulja već spominju mogućnost da bi sintetička goriva mogla koštati oko 80 centi po litru. E-goriva proizvedena iz vode i ugljen- dioksida ekstrahiranog iz vazduha, s primjenom za automobile, avione i brodove, imaju prednost u odnosu na čisti vodonik jer se mogu lakše transportovati. Sintetička goriva mogu se pripremiti za dizelaše i benzince.

Izvor: revijahak.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *