Sagledati potencijalne rizike u snabdijevanju gorivima

Dodajte komentar

Državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović i predstavnici naftnih kompanija u Crnoj Gori razgovrali su juče o izazovima sa kojima se naftne kompanije suočavaju, ali i o modalitetima za prevazilaženje.

Kako su naveli, cilj današnjeg sastanka je bio prvenstveno sagledati potencijalne rizike u snabdijevanju naftom i naftm derivatima, kao jednim od ključnih energenata i za individualne potrebe stanovništva i za privredu u cjelini, s obzirom na svjetsku energetsku krizu, uzokovanu ratom u Ukrajini, i posljedično, sankcijama Rusiji. Poseban fokus bio je pitanje komercijalnih rezervi naftnih derivata i uspostavljanje neophodnih postupaka za rješavanje eventualnih poremećaja snabdijevanja naftnim derivatima”, dodaju iz resora.

Učesnici sastanka su se osvrnuli i na problematiku carinskog uvoza i pojednostavljavanju tog postupka, zatim kontroli kvaliteta motornih goriva, sistemu samouslužnog punjenja motornih goriva na benzinskim stanicama u Crnoj Gori, ali i drugim važnim temama iz sektora energetike, sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta.

Šahmanović je upoznao predstavnike kompanija sa najavljenim Zakonom o obaveznim rezervama.

“Zakon je prvenstveno pitanje nacionalne sigurnosti i društveno odgovornog ponašanja, posebno u ovom trenutnu kada nam prijeti sve veća i nepredvidljivija energetska situacija, pa tek onda obaveza ispunjenja međunarodno preuzetih obaveza o transponovanju propisa EU iz oblasti energetike, propisanih statusom kandidata u EU i članstvom u Energetskoj zajednici”, zaključuju iz resora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *