Pad kineskih indeksa, Wall Street u plusu

Dodajte komentar

Na azijskim berzama danas se trguje oprezno jer su ulagače zabrinule poruke kineskih čelnika o ekonomskoj situaciji, dok podršku tržištima pruža rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 odsto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,7 i 2,3 odsto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,5 i 0,8 odsto.

Oštar pad hongkonške berze ponajviše je posljedica pada cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Alibaba i Meituan.

Kineske ulagače zabrinule su i poruke sa sjednice Komunističke partije da se ne može očekivati nova snažnija podrška privredi.

Uz to, čelnici vladajuće stranke izostavili su iz saopštenja ciljani nivo rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,5 odsto, koliko se ranije planiralo, te su samo naveli da će se u ovoj godini truditi da postignu najbolji mogući rezultat. To je izazvalo zabrinutosti za drugu po veličini svjetsku ekonomiju koja je već duže pod pritiskom zbog krize na tržištu nekretnina i ‘zatvaranja’ gradova kako bi se suzbilo širenja koronavirusa.

Podršku ostalim berzama u ovom regionu pružio je jučerašnji rast indeksa na Wall Streetu za više od jedan odsto, drugi dan zaredom.

Juče je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u drugom tromjesečju skliznuo 0,9 odsto na anualiziranoj razini, drugo tromjesečje za redom, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Premda neki smatraju da se ne radi o recesiji jer nisu pali svi ekonomski segmenti, a tržište rada i dalje je snažno, činjenica je da je BDP pao dva tromjesečja zaredom na kvartalnom nivou, po uobičajenoj definiciji, predstavlja recesiju.

Bez obzira radi li se o recesiji ili usporavanju rasta, taj podatak podstakao je špekulacije da bi američka centralna banka ubuduće mogla da bude manje agresivna po pitanju povećanja kamata.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišem nivou  u 40 godina, Fed je u srijedu povećao ključne kamatne stope za još 0,75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2,25 do 2,50 odsto.

Ulagače je, međutim, ohrabrila izjava predsjednika Feda Džeroma Pauela da će dalji potezi centralne banke zavisiti od budućih gospodarskim pokazateljima i da je za očekivati usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike. U svakom slučaju, ulagači su mirni što se kamata tiče do kraja ljeta, jer se iduća sjednica Feda održava tek u septembru.

Sinoć su, nakon zatvaranja Wall Streeta, bolje rezultate od očekivanih objavili i tehnološki divovi Amazon i Apple, pa su cijene tih dionica znatno porasle.

Zahvaljujući tome, trenutno su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u plusu, pa bi se rast Wall Streeta mogao nastaviti i u petak, treći dan zaredom.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *