Maske obavezne u prodavnicama, apotekama, benzinskim stanicama…

Dodajte komentar

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da će narednih 14 dana, od 29.jula do 12. avgusta, biti na snazi nove mjere-obavezno nošenje maski u svim ustanovama javne uprave i objektima od vitalnog značaja- prodavnicama, apotekama, benzinskim stanicama…

“Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama”, kazao je Galić.

Ukoliko navedene mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtijeva za hospitalizaciju, Galić upozorava da će uslijediti mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

“Da do toga ne bi došlo, uz uvjerenje da će se građani pridržavati postojećih i novih protivepidemijskih mjera potrebno je da one osobe koje se nisu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije to i učine, a ukoliko jesu prime svoju treću ili četvrtu buster dozu najmanje 3 mjeseca nakon kompletne vakcinacije ili prirodne infekcije naročito rizične grupe, a to su osobe starije od 65. godina, imunokompromitovane osobe ili osobe sa hroničnim bolestima. Od ukupnog broja preminulih, 72 odsto su bile nevakcinisane osobe”, kazao je Galić.

Od ukupnog broja preminulih u pandemiji 72 odsto je, kaže,bilo nevakcinisano.

“Od 12.jula umro je 13 judi, od čega je petoro bilo vakcinisano ali neprailnog imunizavnog statusa, a osmoro nije bilo vakcinisano”, istakao je Galić.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *