Flynas prvi put povezao Saudijsku Arabiju i Crnu Goru direktnim letom

Dodajte komentar

Prva direktna avio-linija između Saudijske Arabije i Crne Gore uspostavljena je jučerašnjim letom saudijske kompanije Flynas iz Rijada do Podgorice.

Prvim letom, koji je trajao manje od pet sati, stigao je, pored ostalih, izvršni direktor Flajnasa Bander Abdulrahman Al-Mohana i predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić.

Putnike iz Saudijske Arabije dočekali su izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski, zamjenik izvršnog direktora Petar Radulović, članovi Odbora direktora Nebojša Đoković i Momčilo Martinović kao i državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović.

“Situacija u svijetu se drastično mijenja, a Crna Gora mora da diverzifikuje tržišta. U tom smislu, Saudijska Arabija, u kojoj živi oko 35 miliona ljudi je veliko tržište koje ima mnogo toga da ponudi. Uspostavljanje direktne avio linije biće zamajac i impuls ne samo u sferi turizma već, nadam se, i ekonomske saradnje između naše dvije zemlje. Moramo da iskoristimo ovu šansu da bi naša dugoročna veza trajala. Nadam se da će naša saradnja u narednim godinama da bude strateška”, kazao je Dobardžić na zajedničnoj konferenciji za novinare sa izvršnim direktorom Flajnasa, a nakon zvanične posjete Rijadu.

Dobar prvi signal da će partnerstvo jačati je najava da Flajnas već razmatra da, od naredne sezone, osim Rijada, sa Podgoricom poveže i drugi najveći grad – Džedu.

Važno je, kako je dodao, što Crna Gora, iako je prvenstveno usmjerena na unapređenje ljetnje turističke ponude, u očima partnera iz Saudijske Arabije ima i druge potencijale.

“Na sastanku u tamošnjem Ministarstvu turizma, informisali su nas da su zainteresovani za sjever Crne Gore što me posebno raduje zbog neravnomjernog razvoja naše države. Saudijska Arabija je zainteresovana za naše ski rizorte. Tu šansu treba da iskoristimo”, ocijenio je on i dodao da je riječ je o visokoplatežnoj klijenteli koja ima specifične zahtjeve.

Napomenuo je da, iako imamo ogromne potencijale, treba da učimo i otklanjamo slabosti.

Izvršni direktor Flajnasa naglasio mu je da je ta kompanija prvi most između Saudijske Arabije i Crne Gore uz podsjećanje da je Vlada Crne Gore privremeno dozvolila bezvizni režim za njihove državljane. Al Mohan je ukazao na prednosti Crne Gore u odnosu na ostale države Balkana.

“Djeluje mi da se Crna Gora strateški pozicionirala na Balkanu u odnosu na sve ostale države jer, za razliku od njih, vi omogućavate putnicima iz Saudijske Arabije da lako doputuju u vašu zemlju. Vjerujemo da Crna Gora ima sve što je neophodno da bude izuzetna destinacija iz ugla državljana Saudijske Arabije”, naglasio je on.

Izvršni direktor Flajnasa naglasio je da vjeruje da se saradnja sa Aerodromima Crne Gore kreće ka uspostavljanju cjelogodišnjih operacija.

“Treba da uložimo zajedničke napore na promociji Crne Gore na tržištu Saudijske Arabije kako bi naša javnost bila što bolje upoznata sa ponudom Crne Gore. Uoči naredne sezone, ti napori treba da budu intenzivirani. Još jednom zahvaljujemo na podršci i svim naporima koje ste uložili da uspostavimo ovu liniju. Unaprijed se radujem našoj zajedničkoj saradnji”, istakao je Al Mohan.

U tom smislu, pred Nacionalnom turističkom organizacijom je veliki zadatak kog su svjesni.

“Ovo je veoma značajan dan za crnogorski turizam imajući u vidu da se naša zemlja danas dodatno otvara vrata za tržište Bliskog istoka. Činjenica da je kompanija Flynas uvela letova Rijada Podgorici tokom ove ljetnje turističke sezone je veliki iskorak ka generisanju turističkog prometa sa ovog tržišta”, kazala je portparolka NTO Nina Vukčević.

NTO će, kako je najavila, da će se u narednom periodu posvetiti tržištu Suadijske Arabije kako bi Crna Gora kao turistička destinacija postala vidljivija u tom dijelu svijeta.

Letovi iz Rijada ka Podgorici realizovaće se svakog četvrtka do 28. septembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *