Ustavni sud ukinuo dopune Zakona o lokalnoj samoupravi za izbore 23. oktobra

Dodajte komentar

Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da lokalni izbori u Podgorici i 13 opština budu raspisani istoga dana, odnosno 23. oktobra, biće ukinute po odluci Ustavnog suda, saznaje Pobjeda.

Ustavni sud je jednoglasno donio odluku kojom se ukida Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi i ta odluka će biti objavljena u Službenom listu. Ustavni sud je ocijenio da je osporeni zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika.

Ocijenjeno je i da osporeni zakon nema povratno dejstvo kako je navedeno u predlogu poslanika Demokratskog fronta, jer su izborne radnje započete, ali ne i okončane.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti tog akta podnijelo je 15 poslanika Demokratskog fronta, kao i nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju i Akcija za socijalnu pravdu.

Poslanici crnogorskog parlamenta u dva navrata su usvajali ove izmjene zakona. Prvi put 5. maja, ali ih je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje. Četiri dana nakon toga, u Skupštini su ponovo usvojene dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, pa je taj zakon predsjednik države shodno ustavnim odredbama potpisao.

Shodno odredbama ovog zakona, predsjednik je izbore koji su bili zakazani za jun u Podgorici, opštini u okviru Glavnog grada – Golubovcima, kao i u Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožajama, Šavniku, Danilovgradu, Baru, Bijelom Polju, Kolašinu i Žabljaku, Tivtu i Budvi, odgodio za 23. oktobar.

Centar za demokratsku tranziciju podnio je 11. maja, Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi koje se tiču odlaganja lokalnih izbora.

Oni smatraju da izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi nijesu usklađene sa drugim zakonima u pravnom sistemu Crne Gore, a naročito je važna neusklađenost sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika koji predstavlja zakon više pravne snage.

“Način na koji je sprovedeno odlaganje izbora nije samo u suprotnosti sa pravnim poretkom već je, dodatno, proizveo ozbiljnu pravnu konfuziju u nekoliko oblasti našeg pravnog sistema i narušio demokratski poredak i pravila. Kako je moguće da iako zakon kaže da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne smije proći manje od 60 ni više od 100 dana, ovaj period zapravo traje onoliko koliko neko drugi procijeni. Otvoreno je pitanje trajanja mandata odbornicima/cama u opštinama u kojima su odloženi izbori, a i trajanje mandata predsjednika tih opština”, naveli su, pored ostalog, iz CDT-a.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *