Damjanović: Već nedostaje 150 miliona, za ovu i narednu godinu potrebno 870 miliona eura

Dodajte komentar

Ove godine u budžetu nedostaje 270 miliona eura, a naredne još 600 miliona eura – procjena je Ministarstva finansija, kazao je resorni ministar Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici Vlade i najavio rebalans u septembru.

U obrazloženju Predloga smjernica makroekonomske i fiskalne politike do 2025. godine, kazao je i da se uveliko radi na novom budžetu.

“Imajući u vidu da budžetski prihodi koji su najavljivani tokom ove godine ne mogu biti ostvareni, jer prethodna administacija nije stvorila zakonske uslove već ih je samo reda radi najavila, jasno je da projektovani budžet ne može biti niži samo 7,6 odsto”, rekao je Damjanović.

On je dodao da je rebalans budžeta u tehničkom smislu spakovan.

“Jedini razlog zašto nije krajem jula, jeste da sačekamo efekte turističke sezone u avgustu, kako bi precizno definisali predlog izmjene zakona o budžetu”, objasnio je Damjanović.

On je naveo da je inflacija od 13 odsto u junu “naduvala” prihode i što na dodatni način “oporezuje” kompletnu privredu i građane.

“Da se ne bi igrali ‘kamiona i aviona’, obećavali nemoguće, lagali narod o prosječnoj zaradi od hiljadu eura i penziji od 500 eura, samo da budemo realni – da se pružimo koliko možemo i prvi damo primjer kroz državnu upravu o tome da je neophodno stegnuti kaiš. U jednom momentu pitanje će biti cijene duga i koliko ćemo moći da pozajmimo”, naglasio je Damjanović.

On je saopštio da ni predviđeni rast ekonomije neće dovesti do toga da budžetski deficit padne u naredne tri godine ispod četiri odsto.

“To znači da Crna Gora mora da nađe nove mjere fiskalne konsolidacije. Jasno je da su nedostajuća sredstva u ovom trenutku najmanje 150 miliona eura i to zbog novokonstituisanih obaveza”, rekao je Damjanović.

On je apelovao da uraditi sve za očuvanje životnog standarda građana i privredne supstance, ističući da se ne može znati kakva će biti kretanja tokom drugog dijela godine.

“Već sada moramo da razmišljamo o nedostajućim sredstvima za tekuću i narednu godinu. Projekcija je da će za 2022, sa stvaranjem fiskalne rezerve na početku naredne, biti neophodno do 270 miliona eura. Ako ne bude dodatne recesije, stampeda cijena, problema sa energentima i osnovnim životnim namirnicama, procjena je da će za narednu godinu nedostajuća sredstva biti na nivou od minimum 600 miliona eura. Time se polako plaća ceh jednog dosta problematičnog ponašanja ranijih administracija”, saopštio je Damjanović.

Abazović: Do novca ćemo doći, ali “jako skupo”

Premijer Dritan Abazović je rekao da ćemo do novca doći ali “jako skupo” i da građani to treba da znaju.

“Mogu da se pričaju bajke, ali situacija je takva da se javne finansije nalaze u velikom problem, i to je hronični problem Crne Gore. Usljed novonastalih okolnosti, sada će mnoge države na međunardonom tržištu tražiti novac po jako visokim cijenama i te kamate su faktički nepodnošljive”, kazao je Abazović.

On je dodao da postoji mogućnost da se kratkoročno dođe do nekog novca po povoljnijim uslovima, objašnjavajući da to ipak neće moći da bude u službi velikih ekonomskih reformi koje država treba da završi u narednih četiri do šest godina.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *