Ulrich Koerner novi CEO Credit Suissea

Credit Suisse je u srijedu najavio da će glavni izvršni direktor Thomas Gottstein odstupiti jer je banka izvijestila o ogromnom gubitku u drugom tromjesečju, jer su loši rezultati banke i sve veće rezerve za sudske sporove umanjili zaradu.

Posrnula švajcarska banka zabilježila je neto gubitak od 1,593 milijarde švajcarskih franaka (1,66 milijardi dolara), daleko ispod konsenzusa očekivanja među analitičarima o gubitku od 398,16 milionja švajcarskih franaka.

U izjavi od srijede, Gottstein je rekao da su rezultati u drugom tromjesečju bili “razočaravajući” i da je na učinak banke “značajno uticao niz spoljnih faktora , uključujući geopolitičke, makroekonomske i tržišne vjetrove”.

“Hitna potreba za odlučnom akcijom je jasna i sveobuhvatna revizija za jačanje našeg usmjerenja prema poslovima upravljanja imovinom, švajcarske banke i upravljanja imovinom, podržana temeljnom transformacijom naše banke, je u toku”, rekao je.

Gottsteina, koji je preuzeo rukovodstvo početkom 2020. nakon ostavke prethodnika Tidjanea Thiama nakon špijunskog skandala, zamijeniće Ulrich Koerner, prethodni izvršni direktor odjeljenja za upravljanje imovinom banke.

Predsjednik Credit Suisse Axel Lehmann u mamu je dao punu podršku Gottsteinu i demantovao izvještaje da je upravni odbor raspravljao o njegovoj zamjeni. Rekao je u srijedu za CNBC da je Gottstein bio “sjajan tip” koji je napravio “odličan posao”, ali da su dvije ključne promjene nastale nakon tog razgovora na Svjetskom ekonomskom  forumu u Davosu.

“Prvo, krenuli smo s temeljitim pregledom strategije i danas smo objavili da ubrzavamo našu transformaciju, a Thomas je odlučio da je u tom trenutku, takođe iz ličnih razloga, bolje učiniti promjenu”, rekao je Lehmann, dodajući da je Gottstein bio “presudan” u razvoju strateškog pregleda.

“On u potpunosti stoji iza toga, ali u određenom trenutku morate imati punu energiju i mislim da smo u tom trenutku on i ja smatrali da je bolje promijeniti se i dovesti nekoga poput Ulricha Koernera, koji ima , mislim, izvrstan uspjeh u operativnoj transformaciji.”

(SEEbiz)

Check Also

NLB Banka i Visa vas vode na FIFA World Cup Qatar 2022™  

NLB Banka je u saradnji sa kompanijom Visa pripremila veliku nagradnu igru u kojoj je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.