Radnici koji putuju na posao od države imaju po 300 eura zbog cijene goriva

Dodajte komentar

Njemački radnici će od septembra dobiti jednokratni bonus u iznosu od 300 eura kao pomoć zbog poskupljenja energije.

Rojters piše kako je savezna vlada Njemačke odlučila, između ostalog, uvesti jedinstvenu cijenu energije kako bi ublažila veliki porast cijena.

“Paušalni iznos cijene energije (EPP) od 300 eura ima za cilj da rastereti one grupe stanovništva koje obično snose putne troškove i koje su u tom smislu jako opterećene zbog trenutnog kretanja cijena energije”, stoji u objašnjenju Savezne uprave ministarstva finansija o tome zašto nemački radnici dobijaju po 300 eura pomoći.

Osim zaposlenih, pravo na 300 eura imaju i oni koji rade dodatne poslove i radnici na određeno vrijeme u poljoprivredi i šumarstvu. Jedini uslov je da se radna aktivnost mora održati barem jedan dan u 2022. godini.

“Aktivnost se ne mora sprovoditi u određenom trenutku ili u minimalnom razdoblju”, navode iz Saveznog ministarstva finansija.

Šta to znači za penzionere? Ako su u ovoj godini prihvatili posao, dobiće i paušal za energiju od 300 eura. Međutim, poslodavac može isplatiti novac samo ako mu je radnik prije isplate pisanim putem potvrdio da se radi o prvom radnom odnosu.

To bi trebalo da bude slučaj za većinu starijih osoba koje se bave dodatnim poslovima, piše Index.

Izvor: Index

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *