Pripravnicima za avgust i septembar po 450 eura

Dodajte komentar

Poslanici su se juče saglasili na sjednici Skupštine da će podržati prijedlog Socijaldemokrata da se pripravnicima povećaju naknade. Oni traže da budu 450 eura, sada su 266. Do kraja sedmice se očekuje da glasaju o tome, a kada se usvoji zakon važiće i za aktuelne korisnike – dobiće uvećanu platu za avgust i septembar, kada im se završava program stručnog osposobljavanja.

Predložene izmjene zakona su još prije dva i po mjeseca bile u skupštinskoj proceduri, ali nijesu dolazile na dnevni red. Da jesu, aktuelnim korisnicima bi bilo omogućeno da primaju četiri uvećane naknade.

Socijaldemokrate smatraju da je učinjena velika nepravda ovoj kategoriji zaposlenih, jer je od januara uvećana minimalna zarada na 450 eura, a njima je naknada ostala ista. Poslanik Damir Šehović (SD) rekao je da su svi saglasni da ne može da ima nižu zaradu neko ko je završio fakultet od onog ko ima samo osnovnu školu i da se ta diskriminacija briše usvajanjem predloženog zakona.

Poslanik Nikola Rakočević (DPS) predložio je da se sada usvoji povećanje za aktuelne korisnike, koje bi imali za avgust i septembar, a onda da zastanu i da koncipiraju novi program stručnog osposobljavanja. Kazao je da nije dobro da država ima nova izdvajanja, da se sagleda i da poslodavci participiraju u ovom projektu, a ne samo država, kao što je sada slučaj, da učestvuju makar 30 odsto. Smatra da bi tada bili motivisani da pripravnike zaista osposobe za rad.

Inženjeri radili kao kuriri, profesori bili vozači…
Da su poslodavci izrabljivali pripravnike, govorio je kroz primjere poslanik Demokrata Danilo Šaranović. Kazao je da su inženjeri mašinstva radili kao kuriri, da su pravnici prenosili pakete u magacin, profesori književnosti su bili vozači. Nudili su im, prema njegovim riječima, čak da ne dolaze na posao ako se odreknu jednog dijela nadoknade.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *