MMF smanjio prognozu globalnog rasta na 3,2%

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu na 3,2% u svom izvještaju Global Economic Outlook za jul, što je 0,4 procentna boda manje od aprilske prognoze.

Projekcija globalnog rasta za narednu godinu takođe je smanjena na 2,9% s 3,6% u aprilu, prenosi SEEbiz.

– Ekonomski oporavak od 6,1% u prošloj godini praćen je sve sumornijim razvojem u ovoj kako se rizici počinju materijalizovati. Globalna proizvodnja pala je u drugom tromjesečju zbog pada u Kini i Rusiji, dok je potrošačka potrošnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ispod očekivanja – rekao je glavni ekonomist MMF-a, Pierre Olivier Gurincha na predstavljanju ažuriranih prognoza.

On je podsjetio da je nekoliko šokova pogodilo svjetsku ekonomiju – inflacija u cijelom svijetu viša od očekivane, posebno u SAD-u i velikim evropskim ekonomijama, što je natjeralo na pooštravanje finansijskih uslova, zatim jače nego što se očekivalo ekonomsko usporavanje u Kini zbog izbijanja koronavirusa i mjera lockdowna, kao i prelivanje negativnih efekata rata u Ukrajini.

Gurinsha je rekao da su ekonomsko usporavanje ranije ove godine, pad kupovne moći domaćinstava i stroža monetarna politika doveli do revizije rasta SAD-a za 1,4 procentna boda na 2,3% u ovoj godini i jedan odsto u narednoj.

Nastavak mjera karantina zbog korone u Kini i produbljivanje krize u kineskom sektoru nekretnina takođe su uticali na smanjenje prognoze rasta zemlje za 1,1 procentni bod na 3,3 odsto za tekuću godinu, nakon čega bi rast trebalo da ubrza.

Zbog prelivanja negativnih učinaka rata u Ukrajini i zaoštravanja monetarne politike, rast eurozone ove godine će umjesto 2,8%, koliko je očekivao MMF prije tri mjeseca, dostići 2,6%, dok će stopa rasta bloka za iduću godinu biti smanjena 1,1 procentni poen na 1,2%.

S druge strane, prognoza ruskog ekonomskog pada za ovu godinu smanjena je na šest odsto s aprilskih 8,5%.

MMF je u novom izvještaju povisio i procjenu očekivane inflacije za ovu godinu zbog rasta cijena hrane i energenata, kao i dugoročne neravnoteže između ponude i potražnje. Sada se predviđa rast inflacije na 6,6% u razvijenim ekonomijama i 9,5% na tržištima u razvoju i nastajanju, što je povećanje od 0,9, odnosno 0,8 procentnih bodova u odnosu na april.

Rizici za ekonomske izglede uveliko su nagnuti prema dolje. Rat u Ukrajini mogao bi dovesti do naglog prekida evropskog uvoza gasa iz Rusije.

Povećanje kamatnih stopa vodećih svjetskih centralnih banaka takođe bi moglo uzrokovati dužničke probleme na tržištima u nastajanju i u razvoju, upozorava MMF. Među negativnim rizicima su moguće obnavljanje korona restriktivnih mjera u Kini i eskalacija krize na tržištu nekretnina, kao i geopolitička fragmentacija koja bi ometala globalnu trgovinu i suradnju.

Prema pretpostavljenom vjerovatnom scenariju MMF-a, ostvare li se navedeni rizici, inflacija bi se dodatno povećala, dok bi globalni rast pao na oko 2,6% u tekućoj godini i dva odsto u sljedećoj, što bi bile stope rasta među deset najslabijih postotaka od 1970.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *