Crna Gora odredila arbitra u sporu sa Atlas grupom

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore izabrala je svog arbitra u postupku investicione arbitraže koji su pokrenuli pravni tim Atlas grupe i njen vlasnik Duško Knežević.

Crna Gora je izabrala pravnika i stručnjaka za arbitražno pravo Bernarda Sepulveda Amora, koji je predsjedavajući arbitar pri Stalnom arbitražnom sudu. Ta informacija nezvanično je potvrđena Portalu RTCG u Vladi Crne Gore.

Sepulveda je bio sudija Međunarodnog suda pravde u Hagu od 2006. do 2015. godine, a bio je biran za potpredsjednika tog suda. Takođe, bio je ambasador Meksika u SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu krajem osamdesetih godina prošlog vijeka.

S druge strane, arbitar Atlas grupe je prof. dr Guido Santiago Tawil iz Argentine.

Pravni tim Atlas grupe i Knežević krajem 2020. godine poslali su zahtjev za arbitražu, čime je pokrenut arbitražni postupak protiv Vlade Crne Gore, a radi naknade štete.

Atlas grupa je pokretanje arbitražnog postupa obrazložila tvrdnjom da je došlo do kršenja međunarodnog ugovora između Crne Gore i Republike Kipar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, a na osnovu arbitražnih pravila UNCITRAL.

Arbitraža će se voditi pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu.

Vlada Crne Gore osporava navode pravnog tima Atlas grupe.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *