Turista u Budvi nema manje, kriva nova metodologija

Dodajte komentar
Foto: RTCG

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragan Krapović kazao je da nije tačno da je sezona u Budvi na nivou od 77 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, kako je to saopštio ministar turizma. On je istakao da je mijenjanje metodologije za praćenje broja turista uslovilo da se prikaže pad broja gostiju koji nije realan. Prema podacima kojima on raspolaže u Budvi boravi 95 odsto gostiju u odnosu na prošlu godinu.

Krapović je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” kazao da sezona nije toliko loša kao što se u medijima predstavlja.

“April i maj su bili jako dobri. Imali smo blagi pad posjete tokom juna i malo lošiji jul mjesec, pogotovu Budva je targetirana. Međutim to nije ni blizu onoga što je ministar iznio na vladi”, kazao je on.

Objasnio je da Crna Gora već godinama nema adekvatnu evidenciju broja turista.

“U okviru Ministarstva ekonomskog razvoja imamo Radnu grupu za unapređenje sistema za registraciju boravka i bilo je opredijeljeno budžetom 45 hiljada eura za digitalizaciju softvera za praćenje turističkog prometa. Za sedam mjeseci od usvajanja budžeta ništa po tom pitanju nije urađeno”, kazao je on.

Dodao je da dodatni problem predstavlja to što je država priznala da nema kapaciteta da evidentira broj turista i dala to u nadležnost lokalnim turističkim organizacijama.

“One imaju obavezu da procijene neobuhvaćeni turistički promet. Nikada nije propisana metodologija, nego svaka lokalna turistička organizacija to mjeri na različit način i šalje podatke NTO”, kazao je on.

Ističe da je budvanska Turistička organizacija sama, u sred sezone, promijenila metodologiju i to je pokazalo pad broja gostiju.

“Ministar je kazao da je to na nivou od 77 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. To nije tačno, već je na nivou od 95 odsto jer samo mijenjanje metodologije je uslovilo da se prikaže pad broja gostiju koji nije realan. Nakon toga kreću spekulaciju i regionalni mediji se sa tim poigraju i nanesu nam ogromnu štetu”, istakao je on.

Dodao je da nije sezona na nivou prethodne godine, ali nije ni na 77 odsto u odnosu na lani.

“Vlada je kroz izjavu premijera pomogla antikampanji protiv Crne Gore što je iziskivalo ogromne napore da se u regionalnim medijima suzbije ta negativna reklama”, naveo je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *