Termoelektrana Pljevlja bila u kvaru, uvozilo se tri miliona eura struje dnevno

Dodajte komentar

Na bloku Termoelektrane Pljevlja tokom prošle sedmice došlo je kvara, saznaje Portal Analitika. Iako je kvar relativno brzo otklonjen, uzrokovao je uvoz oko tri miliona eura struje na dnevnom nivou.

To je za Portal Analitika potvrdio i bivši gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković.

“Kvar je nastao prošle sedmice, u međuvremenu je popravljen i sada blok radi punom parom. To su nepredvidive situacije, kvarovi uvijek mogu da se dese, naročito kad je blok star 40 godina. To se i ranije dešavalo. Kada je nešto toliko staro, podložno je kvarovima. Revitalizuju se vitalne stvari u bloku, ali nije moguće da se revitalizuje sve”, naveo je Vuković.

Zaustavljanje rada bloka TE izazvalo velike troškove

Dodao je da je dnevna vrijednost proizvedene električne energije u TE Pljevlja izuzetno velika, te je zaustavljanje rada bloka usljed kvara izazvalo velike troškove.

“Vrijednost proizvedene električne energije je basnoslovna. Nekada je to bilo pola miliona eura dnevno, a sada je i do 10 puta više. Stoga, možete da zaključite koliki su gubici kada blok TE ne radi, a naročito ljeti, s obzirom da hidroelektrane tada proizvode malo električne energije. Procjena da je vrijednost uvoza tokom kvara bila oko tri miliona eura na dnevnom nivou je sasvim realna, a moguće je da je bilo i više”, ocijenio je Vuković.

U cilju provjere informacija obratili smo se Elektroprivredi Crne Gore, međutim, ni nakon nedjelju dana nijesmo dobili odgovor.

U međuvremenu, EPCG je uputila apel potrošačima da struju koriste racionalno, kako bi se izbjeglo eventualno uvođenje restrikcija.

“Snažna energetska kriza praćena sve većim nedostatkom energije i vrtoglavim rastom cijena na tržištu, koje trenutno dostižu i nevjerovatnih 510 €/MWh dodatno otežavaju ionako složenu energetsku situaciju i u našoj zemlji. Zbog toga veoma je važno da se električna energija troši krajnje racionalno, kako bismo izbjegli situaciju u kojoj bismo morali da pribjegavamo planskim obustavama u isporuci energije krajnjim kupcima iz kategorije domaćinstva”, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Vuković: Prodaja akcija EPCG iznenađujuća

Odluku Elektroprivrede Crne Gore da objavi javni poziv za prodaju paketa sopstvenih akcija, Vuković je ocijenio kao iznenađujuću, ali dodaje i da nema razloga za zabrinutost.

“Poslije obrazloženja premijera nemam komentar, jer znači da je to neka akcija koja je internog karaktera, nema govora da neko vani može da kupi. Jedino me zbunjuje stavka “neko ko ima najmanje 1.000 megavata”, jer država nema 1.000 megavata. U svakom slučaju, bilo je iznenađenje, nikada se to nije dešavalo. Ipak, ne vidim razlog za zabrinutost”, kazao je Vuković.

Podsjećamo, EPCG je objavila javni poziv za prodaju paketa sopstvenih akcija u blok transakciji, a riječ je o 11.813.238 akcija. Nakon navoda da je cilj da se se akcije Elektroprivrede prodaju Srbiji, premijer Dritan Abazović kazao je da je prodaja akcija “zakonska obaveza jer nakon tri godine moraju da se emituju akcije ili poništite”.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *