Izgradnja druge dionice mogla bi početi tek 2024.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je završetak izrade studije opravdanosti auto-puta i idejnog projekta za drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice prolongirala za kraj godine iako je prvobitno najavljeno da će ovi dokumenti biti završeni do kraja juna ove godine.

Ova dva dokumenta su ključna da bi se znalo koliko će ova naredna dionica dužine 23,5 kilometara koštati. Nakon toga slijedi izrada glavnog projekta i po prognozama MKI do raspisivanja tendera za izbor izvođača radova moglo bi se doći tokom 2024. godine. Prema ranijoj procjeni, izgradnja druge dionice bi mogla trajati dvije godine.

IDEJNI PROJEKAT U ZAVRŠNOJ FAZI

Iz MKI je “Vijestima rečeno da je idejni projekat dionice Mateševo-Andrijevica u završnoj fazi i njegov završetak se očekuje do kraja ove godine, a dodatno prolongiranje je uslovljeno dinamikom rada projektantskog tima koji je uslovljen metodologijom rada Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO).

“Činjenica je da se uvijek primat daje kvalitetu u odnosu na rok realizacije.Podsjećamo da shodno metodologiji ZIO, izbor projektanta (konzorcijuma evropskih kompanija) vrše nadležne institucije Evropske komisije u proceduri nezavisnoj od uticaja nas kao investitora i krajnjeg korisnika novca. Nova sveobuhvatna studija opravdanosti za čitav autoput Bar-Boljare sa kost-benefit analizom je u završnoj fazi i formalni završetak se očekuje do kraja godine,a sa rezultatima je planirano da se javnost upozna. Dodatno prolongiranje je uslovljeno dinamikom rada konsultanta uslovljenih, takođe, metodologijom ZIO”, kazali su u MKI.

Za dionicu od Mateševa do Smokovca je aplicirano kod Evropske komisije (EK) putem mehanizma investicionog okvira za zapadni Balkan sa zahtjevom za dodjeljivanje bespovratnog novca za kofinansiranje izgradnje i konačna odluka zavisi od rezultata nove sveobuhvatne studije opravdanosti za čitav auto-put. Iz MKI je rečeno da se bespovratno može očekivati oko 40 odsto novca od ukupne vrijednosti ove dionice za koju još nije utvrđeno koliko će koštati.

“Preliminarni podaci upućuju da će prosječna cijena izgradnje dionice Mateševo-Andrijevica biti približno ista prosječnoj cijeni izgradnje dionice Smokovac-Mateševo, dok će se tačan iznos novca za izgradnju dionice Mateševo-Andrijevica znati
po okončanju pripreme idejnog projekta, odnosno nakon izbora izvođača radova. Metodologija Investicionog okvira za zapadni Balkan omogućava dodijeljivanje bespovratnog novca u vrijednosti od 40 odsto od preliminarne procijenjene vrijednosti izgradnje, objasnili su u ovom ministarstvu.

MKI NE BI O ROKOVIMA

Na pitanje da li MKI može da saopšti okvirni rok u kome će početi izgradnja dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice odgovoreno je da je novo licitiranje rokovima realizacije nezahvalno.

U tom smislu samo upućujemo na predstojeće korake u realizaciji. Naime, u slučaju da se idejni projekat dionice Mateševo-Andrijevica završi do kraja ove, naredni korak bi bio priprema glavnog projekta i tenderske dokumentacije tokom 2023. godine, za što postoje pozitivni signali da bi bespovratni novac mogao biti odobren od strane investicionog okvira za zapadni Balkan, da bi zatim raspisvanje tendera za izbor izvođača radova i nadzornog organa, po međunarodnim procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj bilo organizovano tokom 2024. godine, kazali su u MKI.

Prva dionica auto-puta Podgorica-Mateševo ugovarana je za izvođačem CRBC-jem samo na osnovu idejnog rješenja, što je i glavni razlog trogodišnjeg kašnjenja i značajnog rasta troškova za oko 100 miliona eura. Vlada sada mora da pripremi i glavni projekat kako bi mogla da konkuriše za podršku iz evropskih fondova.

(Opširnije u današnjim VIjestima)

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.