Država planira da prodaje oduzete cigarete 0, 30 eura po paklici

Dodajte komentar

Predlogom zakona o preuzimanju oduzetih duvanskih proizvoda sa teritorije Slobodne zone “Luka Bar” precizirano je da će naknada za preuzimanje biti određena na nivou od 0,30 eura po paklici cigareta.

Bivši držaoci će morati da plate deset eura po kilogramu rezanog duvana i deset eura po kilogramu arome za nargilu. Prijedlog zakona je spreman, a iz Ministarstva finansija su prošle sedmice kazali da očekuju da da bude usvojen na sjednici Vlade, a onda poslat Parlamentu, prenosi RTCG.

Ovim zakonom, kako se navodi, uređuje se način preuzimanja duvanskih proizvoda koje je Uprava prihoda i carina oduzela sa teritorije Slobodne zone „Luka Bar” u periodu od 1. maja 2022. godine do 31. avgusta 2022. godine, od strane lica od kojeg su oduzeti duvanski proizvodi.

To lice se označava kao bivši držalac.

”Bivši držalac duvanskih proizvoda može da podnese zahtjev Upravi prihoda i carina do 1. septembra 2022. godine, radi preuzimanja duvanskih proizvoda koje je Uprava oduzela. Uz zahtjev bivši držalac je dužan da podnese i dokaz o uplaćenoj naknadi za preuzimanje duvanskih proizvoda u iznosu od 0,30 eura po paklici cigareta, deset eura po kilogramu rezanog duvana i 0 deset eura po kilogramu arome za nargilu. Uprava je dužna da, u roku od osam dana od dana podnošenja zahtjeva i dokaza donese rješenje o preuzimanju oduzetih duvanskih proizvoda. Bivši držalac je dužan da, u roku od 45 dana od dana dostavljanja rješenja podnese deklaraciju za ponovni izvoz duvanskih proizvoda, preuzme ih i iznese sa carinskog područja Crne Gore u skladu sa carinskim propisima”, navodi se u predloženom zakonu.

Bivši držalac je dužan da duvanske proizvode iznese sa carinskog područja u roku od 48 časova od podnošenja deklaracije za ponovni izvoz.

”Uprava je dužna da do 10. decembra 2022. godine za duvanske proizvode koje je oduzela na teritoriji Slobodne zone ‘Luka Bar’, a za koje bivši držalac nije podnio zahtjev i nije iznio sa carinskog područja Crne Gore sprovede javnu prodaju tih proizvoda u skladu sa propisom kojim se reguliše prodaja robe oduzete od strane carinskog organa. Uprava je dužna da do dana primjene ovog zakona uništi duvanske proizvode koji nijesu prodati u skladu sa ranije navedenim odredbama”, piše u predloženom zakonu.

Ovaj zakon, ukoliko dobije zeleno svjetlo, primjenjivaće se do 31. decembra 2022.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je spreman Predlog zakona o preuzimanju zaplijenjenih duvanskih proizvoda sa teritorije slobodne zone Luke Bar. Ukoliko bi Vlada usvojila predlog i uputila ga parlamentu mogla bi da prihoduje između 15 i 20 miliona eura.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *