Adžić očekuje podršku u Skupštini: Vize za digitalne nomade su velika šansa Crne Gore

Naša zemlja je idealna baza za digitalne nomade – ljude koji koristeći komunikacione tehnologije svoje usluge pružaju sa bilo kojeg mjesta na svijetu, upravo zbog toga Ministrstvo unutrašnjih poslova je dalo mišljenje kojim Vlada Crne Gore podržava Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o strancima.

To je stav koji je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžića iznio tokom rasprave na Zakonodavnom odboru o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima koji je podnijela grupa poslanika, a za koje je i to ministarstvo dalo saglasnost.

Predložene izmjene i dopune predstavljaju normativne pretpostavke kako bi da “stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori, regulisali svoj pravni status u Crnoj Gori”.

“Zemlje koje su trenutno prepoznate kao primarne destinacije za digitalne nomade, imaju značajne benefite od toga. Primarni benefiti su povećanje uposlenosti turističkih kapaciteta tokom čitave godine, veći prihodi u turizmu, brži, kvalitetniji i uravnoteženiji razvoj IT sektora kroz veću dostupnost nedostajućih ekspertiza i direktno povezivanje sa globalnim IT centrima odakle digitalni nomadi pretežno i dolaze”, kazao je ministar Adžić.

On smatra da bi globalna atraktivnost Crne Gore za digitalne nomade pomogla kako širem razvoju turizma, tako i sektora informacionih tehnologija (IT), što bi moglo postati još jedan stub crnogorske ekonomije.

“Crnu Goru privlačnom destinacijom za digitalne nomade čine prirodne ljepote, pogodna vremenska zona, niske cijene i blizina većih evropskih gradova. Sve ove karakteristike su značajne prednosti i naš potencijal, neophodno je da nastavimo sa  stvaranjem normativnih pretpostavki  kako bi digitalni nomadi u Crnoj Gori imali neophodne uslove rada”, zaključio je Adžić,

Check Also

Ekonomija Evropske unije od 16,6 biliona dolara (INFOGRAFIKA)

Evropska unija ima treću po veličini ekonomiju na svijetu, na koju otpada jedna šestina globalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.