Nastaviti s kapitalnim projektima, raskidi veća šteta za državu

Dodajte komentar

Vlada je prihvatila nedavno predložene mjere Ministarstva finansija, usvajanjem informacije o problemima realizaci je ugovora o javnim nabavkama zbograsta cijenau sektoru građevinarstva. Da bi se prioritetno obezbijedili predus lovi za nastavak radova na kapitalnim projektima u skladu sa zakonskim okvirom, Ministarstvo finansija je kreiralo osnove i smjernice za partnersko postupanje sa izvođačima radova, uz uvažavanje inflatornih šokova da bi se realizovali ugovori iz kapitalnog budžeta, saopštili su Danu iz tog resora.

To podrazumijeva rješavanje problema, zbog kojeg se stopiraju investicije i razvoj države, uzimajući u obzir situaciju na tržištu i globalnu krizu. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je Danu da je realizacija kapitalnog bu džeta ugrožena zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala i ostalih potreba za izvođenje građevinskih radova.

“Ovom odlukom prevazilazimo probleme koje je trebalo i ranije rješavati. Koštaće, ali je potrebno da ne bi stagnirali kapitalni projekti. Alternativa je da se raskidaju ugovori i padaju garancije na štetu budžeta, prekine realizacija kapitalnih projekata”, objasnio je Damjanović.

Zakonske odredbe kod ugovora o javnoj nabavci, kada je potreba za izmjenom nastala zbog okolnosti koje naručilac pri zaključivanju ugovora nije mogao da predvidi, podrazumijevaju da povećanje ne može biti veće od 20 odsto vrijednosti prvobitnog ugovora, kazali su iz MF-a

On je dodao da se stvaraju uslovi da se, u odnosu na to kako je rađeno u zemljama regiona i EU, po preciznoj metodologiji, nadomjeste troškovi koji su nastali zbog nemogućnosti da se obaveze završe zbog vanrednihtroškova.

Iz Ministarstva finansija su nam kazali da je procjena Uprave za saobraćaj da bi raskidi ugovora za državu, kao investitora, bili skuplje rješenje, a opstanak izvođača direktno ugrožen, dok je Uprava javnih radova ukazala da se hitno mora naći model za nesmetanu realizaciju ugovora.

“Zakonske odredbe kod ugovora o javnoj nabavci, kada je potreba za izmjenom nastala zbog okolnosti koje naručilac pri zaključivanju ugovora nije mogao da predvidi, podrazumijevaju da povećanje ne može biti veće od 20 odsto vrijednosti prvobitnogugovora”, kazali su iz MF-a.

Prema zaključcima Vla de, Ministarstvo kapitalnih investicija i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma su zaduženi da u tvrde model za utvrđivanje razlike u cijeni radova, koji će Uprava javnih radova i Uprava za saobraćaj koristiti za realizaciju zaključaka.

Uprava javnih radova i Uprava za saobraćaj su obavezane da pokrenu procedure analize ugovora radi obezbjeđivanja izm jene tamo gdje su ispunjeni uslovi, u skladu sa zakonom.

Dodatno, Uprava za statistiku Monstat, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvo kapitalnih investicija i Ministarstvo ekologije, prostornog p laniranja i urbanizma treba, u dijelu svojih nadležnosti, da pruže podršku
naručiocima na zahtjev, kod određivanja kretanja tržišnih cijenau sektoru građevinarstva.

“Uprava javnih radova i Uprava za saobraćaj moraju da prate predstojeće izmjene ugovora u pogledu d aljih kretanja ci jena i moguće stabil izacije tržišta. Preporuka je obveznicima primjene Zakona o javnim nabavkama, privrednim subjektima u većinskom državnom vlasništvu i lokalnim samoupravama da slijede smjernice u realizaciji i potencijalnim izmjenama ugovora o javnim nabavkama koji za predmet imaju radove”, zaključili su iz Ministarstva finansija.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *