Ljetnja sezona podbacila; Županović: Ne čekati narednu, hitno naći balans između cijena i kvaliteta

Dodajte komentar

Ljetnja turistička sezona uveliko je u toku, ali slike punih plaža sa crnogorskog primorja na koje smo navikli ove godine su, nažalost, izostale. Makar za sada.

Problemi su, kaže struka, brojni – gubitak dva tržišta obuhvaćena invazijom Rusije na Ukrajinu, te nedostatak adekvatne povezanosti avio-saobraćaja, loša priprema sezone, enormni skok cijena usluga, ali i prilično neadekvatna marketinška kampanja u susret sezoni…

Kako je za Portal Analitika ocijenio redovni profesor ekonomije i turizma, prof. dr Ivo Županović, svaki komentar povodom trenutnog toka sezone mora se uzeti s ogradom, jer statistički podaci još nijesu spremni. Međutim, kako dodaje, to je i problem.

”Podatke za privatni smještaj tek ćemo imati u januaru 2023, dok za kolektivni kada je u pitanju jun, stižu tek 31. jula. Jedan od prioriteta je da rješavamo statistička pitanja, jer ako pogledate sajt hrvatske turističke zajednice već drugog u mjesecu imate kompletne podatke za sve vrste smještaja za prethodni mjesec i za sve ranije, za sve gradove i manja mjesta”, dodaje on.

Minus od milion gostiju

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju tekuća sezona, mora se u obzir uzeti nekoliko trendova.

”Prošle godine imali smo ogromne promjene u strukturi gostiju. Procentualno, imali smo mnogo veći broj gostiju iz regiona u odnosu na ukupni broj dolazaka – oko 50 odsto u odnosu na 34 odsto u 2019. Imali smo pad sa evropskih tržišta sa 36 na 23 odsto. Ono što je pogotovo evidentno je da je ogroman pad sa skandinavskih tržišta i Velike Britanije, oko čak 80 odsto i Francuske i Njemačke oko 60 odsto, što su naša ključna tržišta u daljoj budućnosti”, ističe Županović.

Ukazuje da, ako želimo da nadomjestimo brojke, u odnosu na 2019. godinu krenuli smo sa minusom od oko milion gostiju, plus što, kako dodaje, imamo nezgodnu situaciju kada je u pitanju tržište Rusije i Ukrajine uzrokovano ratom.

„Imamo, dakle, mnogo veće probleme nego kada je u pitanju 2021. godina i početni oporavak”, dodaje naš sagovornik.

Neiskorišćene mogućnosti avio-saobraćaja

Županović pojašnjava da je dobro što je otvorena saobraćajna pristupačnost, međutim kada su u pitanju avio-destinacije smatra da nisu iskorišćene sve mogućnosti organizovanog turističkog prometa.

Naš sagovornik dodaje da limitirajući faktor za ovu sezonu može biti i povećanje cijena.

„U određenom dijelu, ono je bilo neophodno, ako uzmemo u obzir skok cijena osnovnih kategorija namirnica i naftnih derivata. Međutim, neka poskupljenja su potpuno neopravdana. Vidite da onamo gdje nisu navedeni ključni inputi poput parkinga, ležaljki, i ona su otišla na gore. U tom kontekstu, treba urgentno preispitati cjenovnu politiku već tokom sezone, ne čekajući postsezonu ili narednu sezonu”, kategoričan je Županović.

Kako dodaje, nema mjesta povećanju cijena tamo gdje nije došlo do povećanja kvaliteta.

”To škodi kompletnoj destinaciji. Elastičnost turističke tražnje je ogromna kada je u pitanju i cijena i kvalitet. Da biste podizali cijene 25 do 30 odsto to mora biti praćeno rastom kvaliteta, što je u ovom slučaju upitno. S druge strane, moramo voditi računa da i turistički poslenici moraju ostvariti profit”, kaže Županović.

Moramo proširiti ponudu

Kako dodaje, treba naći balans između onoga što jeste i nije neophodno da poskupi.

”To će se posebno odraziti na one destinacije koje zavise od ekonomije obima i od kvantitativnih pokazatelja, gdje ukupan finansijski prihod zavisi od ekonomije obima, a to su prevashodno Budva i Ulcinj. Što se tiče destinacija koje su se profilisale više za individualne goste, kao Kotor i Tivat, oni će imati stabilnije trendove ove godine. Za naredni period, ako želimo da imamo stabilniju turističku sezonu, moramo imati i stabilniju disperziju turista. Ne možemo se po rutini i automatskom pilotu oslanjati na dva ili tri tržišta. Vidite šta se dešava ako dođe do distorzija na samo jednom tržištu”, poručuje Županović.

Mora se, dodaje on, proširiti turistička ponuda.

”Ruralni, kulturni, sportski turizam. Sve je to potpuno zapostavljeno. Mora se proširiti lepeza ponude i poboljšati kvalitet infrastrukture. To nisu samo receptivni faktori, već i komunalni i logistički faktori koji takođe utiču na turistu. Ako on treba da putuje sa jednog aerodroma do destinacije tri sata, njemu let od 45 minuta ili sat vremena ne znači ništa”, ističe Županović.

Vrijeme je, kako dodaje, da se napokon izvuče pouka da će biti upitan opstanak na tržištu destinacija koje nemaju jasno targetirani digitalni marketing.

”U tu svrhu treba da prilagodimo naš kompletan marketinški nastup. Ove godine nastup je trebalo da bude efikasniji i promptniji. Trebalo je da imamo već osmišljenu i targetiranu marketinšku politiku kada je krenuo rat u Ukrajini, ali i poučeni iskustvom iz prethodne godine kada su u pitanju emitivna tržišta”, zaključuje Županović.

MERT: „Špic“ tek predstoji

Kako su nam saopštili iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, predsezona je, kada je u pitanju kolektivni smještaj, bila izuzuzetno dobra sa 156% odsto više dolazaka i 179% više noćenja u poređenju sa prethodnom godinom.

Ipak, kako dodaju, te podatke ne prati jednako dobar nastavak kretanja u prvoj polovini jula, ali poručuju da tek predstoji tzv. „špic“ tokom kojeg će, nadaju se, ipak tradicionalno doći turisti iz regiona i uticati pozitivno na dalji tok sezone.

”Pokazatelji su veoma pozitivni u julu. Na graničnim prelazima je u sedmici od 11. do 18. jula 2022. registrovan ulazak 220.646 stranih putnika, što je 27,09% više u poređenju sa istim periodom 2021, odnosno 11,6% u poređenju sa istim periodom 2019”, ukazuju iz MERT-a.

Navedeni podaci su, dodaju, osnova za njihova pozitivna očekivanja za nastavak sezone, koja su oprezno optimistična i usmjerena iz više razloga.

”Prvi i osnovni je ekonomska kriza izazvana ratom u Ukrajini koja je dovela do pada životnog standarda građana i opšteg rasta cijena u turizmu i ugostiteljstvu od 20-30%. Ratna dešavanja i uvođenje sankcija prema Rusiji uslovili su smanjen dolazak turista sa ova dva, za Crnu Goru, značajna emitivna tržišta koja tradicionalno učestvuju u turističkom prometu države sa oko 30%“, navode iz MERT-a.

Takođe, kako ističu, treba imati u vidu o zdravstveno-epidemiološku situaciju koja je i dalje neizvjesna, imajući u vidu rastući broj oboljelih od koronavirusa kako u našoj zemlji tako i u ostatku regiona i Evrope.

„Uzimajući u obzir sve navedene okolnosti, nadamo se najboljem mogućem nastavku ljetnje turističke sezone i stabilnim prihodima koji učestvuju sa 25-30% u bruto domaćem proizvodu države”, zaključuju iz Ministarstva.

TO Budva zadovoljna prilivom gostiju

Povodom situacije u dosadašnjeg dijela ljetnje sezone, obratili smo se i brojnim turističkim organizacijama. Odgovore smo dobili iz TO Budva i Tivat, koje su, kako poručuju, zadovoljne kako do sada teče sezona.

Za Portal Analitika iz TO Budva kazali su da je veći priliv gostiju evidentiran već sredinom aprila, a do prije dvije sedmice nekadašnja metropola crnogorskog turizma bilježila je konstantan rast broja gostiju, u poređenju sa prošlom godinom.

”Porast broja gostiju koji je evidentan tokom proteklih nekoliko dana ukazuje na to da će uporedni podaci biti pozitivni. Ipak, više ćemo znati nakon novog evidentiranja brojnog stanja”, kazali su oni.

Komentarišući zabrinutost građana koji upozoravaju na pretežno prazne plaže, iz ove TO ističu da je ponekad teško ”ustanoviti da li su slobodne ležajke, slobodni parking prostori i manja gužva na ulicama i u saobraćaju tokom jula – negativne ili pozitivne činjenice”.

”Situacija svakako nije dramatična, ali moramo imati u vidu da su ove godine gotovo sve turističke destinacije otvorene, što nije bio slučaj sa prošlogodišnjom turističkom sezonom kada je Crna Gora bila jedna od rijetkih evropskih destinacija koja je otvorila granice, pa smo od godine od koje smo imali umjereno očekivanje ipak postigli dobar rezultat”, kazali su iz TO Budva.

Kako dodaju, prema informacijama koje dobijaju od turističkih poslenika njihovog grada, hotelski smještaji se popunjavaju u skladu sa očekivanjima.

”Pojedini hoteli već u ovom trenutku popunjeni su do 1. avgusta. Generalno, popunjenost u hotelima se kreće u intervalu od 40% do 65% ukupnih kapaciteta”, navode oni.

Kada je u pitanju privatni smještaj situacija je drugačija, jer su, kako objašnjavaju, u pitanju mnogo brojniji kapaciteti koje je teže napuniti, ali se nadaju da će naredni dani ići naruku i njima.

”Aktuelna situacija u svijetu, koja je uzrokovala inflaciju i povećanje cijena, svakako je “opteretila” glavnu turističku sezonu, kao i činjenica da je pandemija koronavirusa još prisutna te da se broj oboljelih povećava kako u okruženju, tako i u Crnoj Gori. Sve to zajedno donosi veliku neizvjesnost. Ipak, bez obzira na sve, nadamo se da će naša turistička privreda biti zadovoljna kada se saberu rezultati svih 12 mjeseci, na kraju kalendarske godine”, zaključuju iz TO Budva.

TO Tivat: Jasna slika tek krajem sezone

Iz TO Tivat su naveli da je u junu zabilježeno usporavanje turističkog prometa, ali je da je prema podacima od 15. jula zabilježeno devet odsto više gostiju nego u uporednom periodu prošle godine. Na prvom mjestu po broju ostvarenih noćenja, kako dodaju, su gosti iz Srbije.

”Međutim, uspješnost turističke sezone ne treba posmatrati samo kroz broj turista već i druge ekonomske indikatore koji se odnose i na potrošnju gostiju, zaposlenost lokalnog stanovništva, investicije kao i kroz ostale benefite za lokalnu zajednicu. Pred nama je period kada svake godine bilježimo i najveći turistički promet od kojeg će zavisiti generalna slika uspješnosti sezone”, ističu iz TO Tivat.

Navode da su zbog izgubljenog tržišta Rusije i Ukrajine ponudu i prezentaciju usmjerili na druga tržišta ka kojim Crna Gora ima direktne letove, te pojačali promociju u regionu.

Što se tiče cijenovne politike, kako dodaju, treba biti pažljiv u formiranju cijena, a ove godine je porast naftnih derivata, osnovnih životnih namirnica i radne snage uticao na povećanje cijena ugostiteljskih usluga.

”Koliko će to uticati na potrošnju i na posjetu gostiju imaćemo jasniju sliku krajem sezone”, navode iz TO Tivat.

Podsjećaju da su iskustva turističke privrede su šarenolika.

”Hotelijeri su zadovoljni tokom sezone koju karakteriše last minute booking. I pored možda manjeg broja turista očekuju veći prihod od sezone. Pojedini izdavaoci privatnog smještaja bilježe otkazivanja, dok je kod većine booking na izuzetno dobrom nivou”, zaključuju iz ove TO.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *