Energean bez partnera za nastavak bušenja, ali koncesija ostaje

Dodajte komentar

Grčka kompanija Energean nije u dodatnom roku do 15. jula dostavila Vladi ime partnera s kojim bi ušla u drugi period istraživanja gasa i nafte u crnogorskom podmorju, ali koncesioni ugovor zbog toga neće biti raskinut.

Koncesionar je Vladi prije isticanja roka dostavio predlog rješenja problema, o čemu u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) za sada ne mogu da daju više informacija.

Drugi period istraživanja podrazumijeva sprovođenje istražne bušotine s partnerskom kompanijom.

Predstavnici MKI nijesu obrazložili koji su razlozi zbog kojih grčka kompanija nije našla partnera sa kojim je trebalo da potpiše farm-out ugovor, što je preduslov da bi se išlo u drugi period istraživanja.

”Prije isticanja roka koncesionar je dostavio Vladi novi predlog. Predmetni zahtjev je u obradi i konačni stav Vlade i Ministarstva biće dostupan javnosti uskoro. Viša sila koja je dovela do prethodnog produženja ugovora je i dalje aktuelna, a ne odnosi se ni na kompaniju Energean, kao ni na nadležne institucije države Crne Gore“, naveli su iz MKI.

Oni su dodali da Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika prepoznaje operatora i partnera, a da su njihovi međusobni odnosi uređeni farm-out ugovorom. Partner u farm-out ugovoru mora da ispuni kriterijume date u tenderskom dokumentacijom, na koje država u konačnici daje saglasnost.

Iz MKI su podsjetili da je istraživanje postojanja i kvaliteta rezervi ugljovodonika u Crnoj Gori, bilo da su na kopnu ili u podmorju, od izuzetne važnosti za sveukupnu privrednu djelatnost.

„Stav MKI je da Vlada ne treba da odustaje od istraživanja ugljovodonika, jer bi benefiti po državu bili veliki. MKI i Vlada će nastojati da se projekat istraživanja ugljovodonika odvija na zadovoljstvo koncesionara Energeana i države, u skladu sa postojećom legislativom”, odgovorili su iz Ministarstva.

Država i kompanija Energean su u martu 2017. godine zaključili ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za dva bloka. Prema tom ugovoru kompanija ima obavezu da sklopi farm-out ugovor s drugom E&P kompanijom kako bi ušla u drugi period istraživanja nafte u crnogorskom podmorju što nije uradila u predviđenim rokovima, pa joj je Vlada dozvolila produženje do 15. jula.

Kompanija je ispunila sve obaveze koje se odnose na prvi period istraživanja, predviđene ugovorom o koncesiji za blokove 26 i 30 u podmorju – sprovedeno je tehnološki najmodernije prikupljanje 3D seizmičkih podataka, a prikupljeni podaci su u potpunosti obrađeni i interpretirani.

Država ima sklopljen i drugi ugovor o proizvodnji ugljovodonika s italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek. Taj konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva. Konzorcijum je obavezan da po ugovoru uđe u drugu fazzu, gdje će morati da položi bankarsku garanciju vrijednosti 12 miliona eura, koju bi trebalo da iskoristi za bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1.500 metara.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *