Aegean Airlines preuzima Croatia Airlines?

Dodajte komentar

Grčka avio-kompanija Aegean Airlines saopštila je da je zainteresovana za akviziciju više prevoznika u jugoistočnoj Evropi, a među njima je i Croatia Airlines.

Potpredsjednik grčke kompanije Eftihios Vasilakis rekao je da prevoznik namjerava da ojača svoju regionalnu ulogu u jugoistočnoj Evropi kroz moguće nove akvizicije.

Inače, Aegean je kupio 51 odsto udjela u rumunskom Animawings u oktobru prošle godine, a očekuje se da 2022. godinu završi s dobitkom, kao i da se potpuno oporavi od krize izazvane pandemijom korona virusa.

Kompanija je saopštila je da nastavlja razmatranje mogućnosti približavanja hrvatskom avio-prevozniku, što bi potencijalno moglo dovesti do strateškog partnerstva između dvije članice Star Alliance grupacije prevoznika.

Neposredno prije izbijanja korona virusa, Aegean je potvrdila da je predala neobavezujuću ponudu za kupovinu hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika. Sljedeća faza trebalo je da uključi direktne razgovore između grčkog avio-prevoznika i hrvatske vlade. Međutim, proces je zaustavljen u martu te godine jer je globalna zdravstvena kriza pogodila sektore vazduhoplovstva i turizma.

U septembru prošle godine hrvatski premijer Andrej Plenković napomenuo je da će se obnoviti pregovori između dva prevoznika oko sporazuma o strateškom partnerstvu, ali do toga još nije došlo.

Aegean Airlines je učestvovala i u prethodnom pokušaju privatizacije hrvatskog avio-prevoznika, još 2015. godine, kada je ušla u drugi krug pregovora s tadašnjim privatizacionim savjetnikom, International Finance Corporation, ali je čitav projekat obustavljen promjenom vlasti u Hrvatskoj.

Aegean je bio kontinuirano profitabilan od 2013. godine do korona krize, uz rekordnu dobit od 79,5 miliona eura u 2019. godini, kada je zapošljavao je oko 2.900 ljudi, prevezao 15 miliona putnika i imao prosječni faktor popunjenosti od 84,8 odsto u cijeloj floti od 64 aviona.

S druge strane, Croatia Airlines je u 2019. godini imala gubitak od preko 10 miliona eura, hiljadu zaposlenih, prevezla 2,1 milion putnika u 12 aviona uz prosječnu godišnju popunjenost kabine od 73,6 odsto.

Izvor: Ex-Yu Aviation

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *