Veliko spajanje u telekomunikacijama: Nova kompanija vrijedjeće 19 milijardi eura

Dodajte komentar

Orange i MasMovil potpisali su obavezujući sporazum o kombinovanju operacija u Španiji u sporazumu koji procjenjuje spojeni entitet na blizu 19 milijardi dolara, saopštile su dvije telekomunikacione kompanije u subotu.

Spajanjem se stvara ozbiljna mreža koja obuhvata mobilnu i širokopojasnu mrežu, što predstavlja izazov za Telefoniku, a analitičari kažu da je moguće otvaranje puta sličnim spajanjima na tržištima kao što su Italija, Portugal i Velika Britanija.

Spajanje drugog i četvrtog po veličini telekom operatera takođe ostavlja trećeplasirani Vodafon na cjedilu, iako je korisnik konsolidovanog tržišta za koje se očekuje da će smanjiti konkurenciju i povećati profitabilnost operatera.

Očekuje se da će ovo spajanje testirati apetit Evropske komisije za konsolidacijom. Ranije su se protivili ugovorima koji smanjuju broj učesnika na tržištu.

Tržište mobilne telefonije u Španiji je četvorostrana borba sa Telefonikinim brendom Movistar koji ima 28,24 odsto udela, Orange sa 22,91 odsto udjela, Vodafonom 22,26 odsto i MasMovilom sa 20,55 odsto, pokazali su podaci tržišnog regulatora CNMC u martu.

Odgovor Komisije će takođe otkriti da li je spremna da favorizuje tržišnu strukturu sa manjim brojem operatera i potencijalno većim ulaganjima u infrastrukturu- za šta lobira industrija- ili će se držati stava usmjerenog na potrošače obilježenog oštrom konkurencijom i niskim cijenama.

Spajanje u Španiji je zasnovano na vrijednosti preduzeća od 18,6 milijardi eura, navode kompanije u saopštenju, uključujući 10,9 milijardi za MasMovil i 7,8 milijardi za Orange Spain.

Spojeni entitet će prema procjenama, generisati više od 7,3 milijarde eura godišnjeg prihoda i više od 2,2 milijarde eura godišnje osnovne operativne dobiti, rekli su oni.

Kombinovano zajedničko prezudeće će podjednako kontrolisati Orange i MasMovil. Transakciju će finansirati paket duga od 6,6 milijardi eura.

(Blic)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *