Montenegroberza: Rast indeksa i pad prometa

Rast oba indeksa i pad prometa obiježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je kineskoj Exim banci uplaćena treća rata kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, u iznosu od 40,62 miliona dolara. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 blago je ojačao na 818,35 poena, a MONEX neznatno na 11.197,54 boda.

Promet, realizovan kroz 15 transakcija, oslabio je na sedmičnom nivou 10,4 odsto na 13,34 hiljade eura. Najveći udio u prometu imale su akcije Elektroprivrede (EPCG), koje su na kraju sedmice koštale 3,51 eura.

Trgovano je i akcijama Hotelske grupe Budvanska rivijera, Jugopetrola i Sveti Stefan hotela, koje su sedmicu završile na sedam eura, odnosno 10,8 i 3,7. Akcije Solane “Bajo Sekulić” u petak su koštale 1,1 eura, Port of Adrie deset centi, a Crnogorskog elektrodistributivnog sistema 87,1 cent.

Promet akcijama fondova iznosio je 1,28 hiljada eura, a trgovano je jedino dionicama Trenda, čija je vrijednost u petak iznosila 5,3 centa. Ministarstvo finansija je u srijedu uplatilo Exim banci treću ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, u iznosu od 40,62 miliona dolara, od čega se na glavnicu odnosi 32,41 milion, a na kamatu 8,21 milion dolara.

Izvor: Dan

Check Also

Koje zemlje u EU najviše troše električnu energiju iz obnovljivih izvora

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora porasla je za gotovo pet odsto za samo godinu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.