Lagarde: Kamatne stope povećavaćemo dok inflaciju ne svedemo na 2 posto

Dodajte komentar

Upravno vijeće Evropske centralne banke povećalo je ove nedjelje ključne kamatne stope za europodručje za 0,5 procenata te time okončalo osmogodišnje razdoblje negativnih stopa.

– Složni smo u odlučnom vraćanju inflacije na ciljni nivo od 2% u srednjoročnom razdoblju. To je prvo povećanje stopa u posljednjih 11 godina, no zapravo je samo najnoviji korak u ukidanju posebnih mjera koje smo morali donositi kao odgovor na niz kriznih situacija, napisala je predsjednica ECB-a Christine Lagarde u autorskom tekstu kojeg prenosi Večernji list.

“S ukidanjem posebnih mjera započeli smo prošlog prosinca, kada smo najavili prekid programa otkupa obveznica zbog pandemije, kojim smo pomogli eurozoni da se lakše nosi s posljedicama za ekonomiju proizašlima iz krize izazvane bolešću COVID-19.

Prošli mjesec obustavili smo otkupe u programu koji je počeo 2015., kada je europodručju prijetio rizik deflacije, koja može biti jednako štetna kao visoka inflacija.

1. Inflacija će se vratiti na ciljni nivo od 2% Koracima koje preduzimamo, šaljemo jasnu poruku preduzećima, radnicima i ulagačima: inflacija će se vratiti na ciljni nivo od 2% u srednjoročnom razdoblju. Njima već utičemo na kamatne stope u cijeloj eurozoni, a one će uticati na ekonomiju na način koji će pridonijeti obnovi ukupne stabilnosti. Nastavićemo da povećavamo kamatne stope onoliko dugo koliko to bude potrebno za vraćanje inflacije na našu ciljani nivo. Istovremeno smo svjesni velike neizvjesnosti s kojom se Evropa suočava, u prvom redu zbog rata i cijena energije. Kako se ekonomija bude razvijala i kako bude odgovaralo na brojne unutrašnje i spoljne izazove, Upravno vijeće preispitivaće situaciju i, na osnovi novih podataka, odlučivati o pravoj dinamici sljedećih koraka.

2. Potrebna je nesmetana transmisija monetarne politike u cijeloj eurozoni. Sprovodimo monetarnu politiku u monetarnoj uniji 19 država, kojima će se uskoro pridružiti i 20. država – Hrvatska. U skladu s tim, naša se politika prenosi na domaćinstva i kompanije na 19 različitih finansijskih tržišta. Kako bismo uspješno odgovorili na visoku inflaciju u cijeloj eurozoni, moramo se pobrinuti za njenu nesmetanu transmisiju u svim državama eurozone. Zato smo oblikovali nov instrument: instrument zaštite transmisije (engl. Transmission Protection Instrument, TPI). Njime štitimo jedinstvenost svoje monetarne politike, čime doprinosimo stabilnosti cijena u srednjoročnom razdoblju.

Euro ujedinjuje 340 miliona građana. Od uvođenja je stabilna valuta i to se neće promijeniti. Obvezali smo se da održimo njegovu stabilnost. To je naša zadatak i mi ćemo je ispuniti.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *