Inflacija smanjila potražnju za pametnim telefonima

Dodajte komentar

U svijetu je u drugom tromjesečju isporučeno 316 miliona pametnih telefona ili 9 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, čemu je pogodovao pad potražnje uslijed manjeg raspoloživog dohotka zbog inflacije i drugih ekonomskih prepreka, prenosi analitička kompanija Canalys.

Time je u drugom tromjesečju nastavljen pad isporuka pametnih telefona (smartphone) koji je prisutan od početka godine, te su dobavljači, kako ističu analitičari Canalysa, zbog nagomilavanja zaliha ‘prisiljeni’ da preispitaju svoj portfolio kako bi u drugom dijelu godine poboljšali rezultat.

Ipak, uprkos ukupnom padu isporuka istraživači napominju da je potražnja za Appleovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika, te su ta dva dobavljača/proizvođača i dalje na prva dva mjesta po prodaji, a i među prvih pet jedini su povećali tržišni udio.

Samsung je i dalje broj jedan u svijetu te nakon drugog tromjesečja 2022. drži i najveći tržišni udio po isporukama smartphonea, od 21 posto, što je i povećanje sa 18 posto iz istog tromjesečja 2021. godine, dok je drugi Apple s tržišnim udjelom od 17 posto, također povećanim, sa lanjskih 14 posto.

Među prvih pet dobavljača još su Xiaomi, Oppo i Vivo, koji su svi ove godine ostvarili pad tržišnog udjela u isporukama tih telefona, pa je tako udio Xioamija s lanjskih 17 posto pao na ovogodišnjih 14 posto, Oppojev sa 11 na 10 posto, a Vivov sa 10 na 9 posto.

(BiznisInfo/Hina)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *