Gužve na rampama auto-puta, očekuju više prihode od planiranih

Dodajte komentar

Naplata putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” počela je juče, kada je rampe prošlo duplo manje automobila nego prvog dana otvaranja auta-puta. Više je vozila koja prolaze iz pravca Kolašina za sedam odsto u odnosu na suprotan smjer. I dok vozači putničkih automobila ne žale novac za putarinu, vozačima kamiona, kako su nam potvrdili, od Podgorice je isplativije da idu kroz Platije.

Iako su ga mnogi proglasili najskupljim auto-putem, ne samo po izgradnji već i putarini vozači ne žale 3,5 eura.

Da je tako potvrđuju i podaci Monteputa. Ipak, duplo više je vozača iskoristilo priliku da vozi auto-putem besplatno. Više se putuje ka Podgorici nego prema Kolašinu.

“Na dan otvaranja auto-puta 14. jula prošlo je oko 18 hiljada vozila, juče 7.613. Ali prvog dana bio je praznik, bilo je besplatno. Priblizan je broj auta i iz pravca Kolašina i iz Podgorice, tu je oko 500 vozila razlike više iz pravca Kolašina ka moru. Isto je i sa kamionima, imali smo 275 kamiona iz pravca Mateševa a 100 iz pravca Podgorice. Više kamiona ide ka centru”, kazala je direktorica sektora finansija u Monteputu Saša Klikovac.

To je zato što je računica vozača kamiona drugačija. Osim 17 eura za putarinu, veliki uspon podrazumijeva i veću potrošnju goriva.

I dok auto-put većina bira kako bi uštedjela vrijeme, jučerašnja, ali i današnja gužva na naplatnim rampama izazivala je nervozu. Iz Monteputa objašnjavaju da je razlog tome procedura naplate.

“Ako smo uveli naplatu znači da se mora obraditi račun, vratiti kusur, dok bankovna kartica odradi obradu, 10 sekundi nam je prosječno vrijeme za obradu naplate”, dodala je Klikovac.

A naplata od juče pokazuje da bi takav trend mogao da premaši sve projekcije.

“Mi smo planirali oko 4,4 miliona finansijskim planom, ako je suditi po prvom danu mi očekujemo prihod od oko 5,5 miliona”, dodala je Klikovac.

I dok se sumiraju prvi utisci, vozači putničkih automobila zadovoljni prolaze rampe crnogorskog auto-puta. Za razliku od njih, vozači kamiona mogu da biraju – kraći ili isplativiji put.

Paragon blok za putarinu

Portal Antena M objavio je fotografiju računa njihovog čitaoca, koji je dobio na rampi autoputa. Iako su fiskalni računi sa QR kodom uveliko u upotrebi, čitalac je dobio paragon blok račun.

“Koliko sam vidio neki su dobili validni račun sa QR kodom, neki ovakav kao ja. Ja sam ga platio, iako znam da, po zakonu, to ne treba da učinim ako nema QR kod. Apel da drugi ne učine isto, i apel na Monteput da ne izdavaju ovakve račune”, poručio je čitalac za Antenu M.

Čitalac je tom portalu prenio i svoje utiske sa “rampe”. Kako je naveo, gužve su ogromne i nakon izuzetno lijepe vožnje, čekanje u koloni ostavlja jako loš utisak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *