Auto-put koji Crnu Goru vodi u kinesku dužničku zamku, Brisel spriječio bankrot

Dodajte komentar

Crna Gora je zamalo bankrotirala zbog ambicioznog projekta izgradnje auto-puta uz pomoć kineskih kredita. Sada je otvorena prva dionica, bilježi Rajniše Post (Rhenische Post).

„Putnici na brdovitom sjeveru Crne Gore više ne moraju strahovati od vožnje kroz ‘crnogorski klanac smrti’. S trogodišnjim zakašnjenjem ova zemlja, kandidatkinja za prijem u EU, sada konačno može otvoriti tzv. kineski auto-put: više od milijarde eura potrošeno je na izgradnju prve, 4,1 km duge dionice od luke Bar do Srbije. Novi auto-put je ‘početak trajne veze Crne Gore sa svijetom’, rekao je premijer Dritan Abazović na otvaranju”, bilježi Rheinische Post, a prenosi portal Poslovni.hr sa očiglednom greškom u dužini dionice od 41 kilometra.

List nadalje piše da ovaj auto-put predstavlja enormno olakšanje i uštedu vremena prije svega za stanovnike nepristupačnog dijela zemlje, ali i za turiste iz Srbije.

Koncesioni ugovor

„Ali radost zbog završetka prve faze izgradnje je zasjenila zabrinutost zbog visokih troškova. Radi ovog prestižnog projekta mala država je bila gotovo na rubu bankrota i skoro upala u kinesku dužničku zamku. Kao vapaj za pomoć je zvučao apel tadašnjeg zamjenika premijera Dritana Abazovića u proljeće 2021. upućen Evropskom parlamentu da pomogne Crnoj Gori u refinansiranju kredita ‘kako bi mogli da prekinu kineski utjecaj'”.

Oklijevanje EU-a

„Kineska Exim banka stavila je na raspolaganje kredit u visini od gotovo milijardu dolara uz naizgled nekomplikovane i velikodušne uslove: prva rata trebalo je da bude uplaćena tek na ljeto 2021, nakon završetka dionice koji je prvobitno bio planiran za 2019. godinu”, piše njemački list.

Ali je, navodi autor, pandemija koronavirusa dovela ne samo do kašnjenja građevinskih radova, nego je uzrokovala i pad ove zemlje, koja je veoma zavisna od turizma, u duboku finansijsku i ekonomsku krizu.

„Brisel je u početku pokazao rezervu prema molbama Crne Gore za pomoć, ali je na kraju pomogao da se sklopi povoljniji kreditni aranžman s Deutsche Bank, francuskom Société Générale i dvije američke banke. U avgustu 2021. Crna Gora je ipak uspjela da otplati prvu ratu od više od 60 miliona američkih dolara i takođe drugu ratu početkom godine. Uprkos restrukturiranju duga, ova zemlja, kandidatkinja za članstvo u EU-u, još će dugo morati nositi teret svog duga prema Kini”, zaključuje Rhenische Post.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *