Eksim banci uplaćena treća rata od 40,62 miliona

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija je u srijedu uplatilo kineskoj Eksim banci treću ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta u iznosu od 40,62 miliona dolara, od čega se na glavnicu odnosi 32,41 milion, a na kamatu 8,21 milion dolara – potvrđeno je Pobjedi iz Ministarstva.

U eurima, ova rata je iznosila 31,27 miliona, što predstavlja uštedu od 8,56 miliona eura zbog hedžing aranžmana koji je Crna Gora zaključila. Ovi podaci, kako nam je rečeno, odnose se na kurs od 21. jula, kada je i rok dospjeća rate. Prva rata glavnice plaćena je 21. jula prošle godine u iznosu od 29,21 milion dolara, dok je kamata iznosila 8,12 miliona dolara. Druga rata plaćena je 21. januara ove godine u iznosu od 30,47 miliona dolara za glavnicu, a 8,2 miliona dolara za kamatu. Posljednja rata dospijeva na naplatu 21. januara 2035. godine.

Iz pokreta ,,Evropa sad“ saopšteno je da je, zbog hedžing aranžmana koji je ugovorio tadašnji ministar finansija Milojko Spajić, ostvarena ušteda u budžetu od oko 18 miliona eura za ove tri rate.

– Crna Gora je u julu prošle godine, zahvaljujući uspješnim pregovorima tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog kredita od 818 miliona dolara – kazali su iz pokreta ,,Evropa sad“.

Poručuju da se iz ove uštede mogu pokriti najavljena povećanja penzija za devet mjeseci ili izgraditi i opremiti tri nove škole.

– Ovakav aranžman je samo jedna od mjera uz pomoć kojih su javne finansije oporavljene i stabilizovane, čime je udaren temelj ubrzanom ekonomskom razvoju i povećanju plata i penzija za sve građane – poručuju iz ovog pokreta.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *