ECB povećala kamate: Uvodi se Tranzicioni zaštitni instrument

Dodajte komentar

Evropska centralna banka podigla je prvi put nakon 11 godina, svoje ključne kamatne stope, i to više nego što se prvobitno očekivalo. Upravni sajvet odlučio je da podigne tri ključne kamate ECB-a za 50 baznih poena – kamatne stope na glavne operacije refinansiranja, na graničnu kreditnu liniju i na depozitnu liniju biće povećane na 0,50 odsto, 0,75 i nula odsto respektivno, i to od 27. jula.

Takođe, Savjet je odobrio novi alat – Tranzicioni zaštitni instrument (Transmission Protection Instrument – TPI), koji će moći da koriste sve zemlje članice eurozone.

„Pritisci na cijene šire se na sve više sektora. Očekujemo da će inflacija još neko vrijeme ostati nepoželjno visoka“, rekla je predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) na konferenciji u Frankfurtu.

Situacija je dodatno pogoršana slabljenjem eura.

Upravni savjet ECB ocijenio je da je primjereno preduzeti značajniji prvi korak na putu normalizacije referentne kamatne stope nego što je to nagoviješteno na prethodnom sastanku. Ova odluka je zasnovana na ažuriranoj procjeni inflacionih rizika od strane Savjeta guvernera i pojačanoj podršci koju pruža instrument TPI za efikasan prenos monetarne politike. On će podržati povratak inflacije na srednjoročni cilj obezbjeđivanjem, između ostalog, da se prilagode uslovi tražnje.

Kako je saopštila Evropska centralna banka, na predstojećim sastancima Upravnog saveta biće preduzeti odgovarajući koraci za dalju normalizaciju kamatnih stopa. Jučerašnje stavljanje u prvi plan izlaska iz negativnih kamatnih stopa omogućava Savjetu da počne da odlučuje o kamatama od sastanka do sastanka, odnosno od mjeseca do mjeseca.

Šta je novi instrument Evropske centralne banke – TPI?

Novi instrument TPI trebalo bi da spriječi drastične razlike u prinosima na obveznice različitih članica.

Upravni savjet ECB je ocijenio da je uspostavljanje TPI neophodno da bi se podržala efektivna transmisija monetarne politike. Konkretno, pošto Savjet nastavlja da normalizuje monetarnu politiku, TPI će obezbijediti da se ona nesmetano prenosi u svim zemljama eurozone. Jedinstvenost monetarne politike Savjeta guvernera je preduslov da ECB bude u stanju da ispuni svoje obaveze u stabilizaciji cijena.

TPI će biti dodatak kompletu alata Upravnog savjeta i može se aktivirati za suzbijanje neopravdane, neuređene tržišne dinamike koja predstavlja ozbiljnu prijetnju za sprovođenje monetarne politike širom eurozone. Obim kupovine TPI zavisi od ozbiljnosti rizika sa kojima se suočava prenošenje politike.

Ko će moći da koristi novi instrument?

Sve zemlje koje su u eurozoni imaće pravo da posegnu za TPI instrumentom. Da bi država mogla da aktivira TPI moraju da budu ispunjena četiri kriterijuma, a to su – usklađenost sa okvirom EU, odsustvo prekomjerne makroekonomske nestabilnosti, fiskalna održivost (da je putanja javnog zaduživanja održiva, što će utvrđivati međunarodne finansijske institucije i ECB) i razumna monetarna politika koja je u skladu sa ECB fiskalnim preporukama.

ECB je u saopštenju navela da će u zavisnosti od ispunjavanja utvrđenih kriterijuma Eurosistem moći da vrši kupovinu hartija od vrijednosti na sekundarnom tržištu izdatih u jurisdikcijama u kojima se pogoršavaju uslovi finansiranja koji nisu opravdani za određenu zemlju, kako bi se suprotstavio rizicima za mehanizam transmisije u mjeri u kojoj je to neophodno. Obim kupovine TPI zavisio bi od ozbiljnosti rizika sa kojima se suočava transmisija monetarne politike.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *