Barska i Crnogorska plovidba iz sopstvenih sredstava uplatile Kinezima rate od 3,88 miliona dolara

Dodajte komentar

Barska i Crnogorska plovidba uplatile su ove sedmice iz sopstvenih sredstava rate kredita od ukupno 3,88 miliona dolara kineskoj Eksim banci.

Crnogorske brodarske kompanije posljednjih godina nijesu bile u mogućnosti da samostalno vraćaju kredite uzete za kupovinu četiri broda, zbog čega im je bila neophodna pomoć države. Pa je lani Vlada iz budžeta morala da isplati Kinezima dvije godišnje rate od ukupno 9,3 miliona dolara.

Ove godine to nije slučaj jer su brodarske kompanije i prve ovogodišnje rate u januaru od ukupno 4,5 miliona dolara platile iz sopstvenih sredstava.

Naredna rata 

Iz Barske plovidbe su Pobjedi saopštili da je ova kompanija sama, iz sopstvenih sredstava, platila ratu od 1,88 miliona dolara Eksim banci, koja je dospijevala juče.

Naredna rata kredita dospijeva 21. januara naredne godine i ona iznosi 1,87 miliona dolara.

– Ali kao što je poznato, tržište najamnina je teško predvidjeti, tako da izvjesnost plaćanja zavisi od kretanja najamnina koje će se ugovoriti nakon isteka postojećih ugovora – rekli su iz Barske kompanije.

Ukupan iznos ovog kredita je bio 46,4 miliona dolara sa kamatom od dva odsto, grejs periodom od pet godina i periodom otplate od 15 godina. Ukupan dug po osnovu kredita (uključujući menagement fee, commitment fee, kamatu u grejs periodu, rate kredita od početka otplate) iznosi 58,09 miliona dolara.

– Do sada je plaćeno 21,98 miliona dolara, što znači da je ostalo još 36,1 milion. Od plaćenog iznosa mi smo platili ukupno 11,37 miliona dolara. Država Crna Gora je tokom 2019. i 2020. godine uplatila četiri puta po 1,5 miliona eura na račun Barske plovidbe a za potrebe vraćanja kredita prema Eksim banci, da bi Barska plovidba dodavši nedostajuća sredstva izmirila četiri rate prema toj banci – precizirali su iz Barske plovidbe.

U prošloj godini Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je u januaru i julu izvršilo direktne uplate rata kredita Eksim banci.

– Ratu iz januara prošle godine, koju je Ministarstvo finansija uplatilo direktno Eksim banci Barska plovidba je u aprilu ove godine vratila Ministarstvu finansija, a planirano je da ratu kredita iz jula prošle godine vratimo Ministarstvu finansija takođe tokom ove godine – istakli su iz barske kompanije.
Trenutni unajmitelj brodova Barske plovidbe ,,Bar“ i ,,Budva“ je pomorska kompanija Norden iz Danske.

Izdaci 

Iz Crnogorske plovidbe su našoj redakciji saopštili da je ta kompanija na ime rate koja je dospijevala juče u iznosu od 2,58 miliona dolara, do sada uplatila dva miliona dolara iz sopstvenih sredstava.

– Ostatak od 584 hiljade dolara biće uplaćen takođe iz sopstvenih sredstava, u narednim danima. Razlog za neizmirenje kompletnog iznosa rate prema Eksim banci, do predviđenog roka, leži u tome što je isplata ove rate pala u periodu najvećih izdvajanja koje Crnogorska plovidba ima u ovoj godini, odnosno u vrijeme između dva obavezna remonta i dokovanja brodova – rekli su iz kotorske kompanije.

Oni su dodali da su tačno prije mjesec dana završili jednomjesečni redovni remont broda Kotor, sproveli dokovanje sa cjelokupnim pjeskarenjem oplate i štiva i ugradili sistem za tretman balastnih voda.

– Pored toga u pripremi je cjelokupni taj proces i za brod ,,Dvadeset prvi maj“, koji bi trebalo da se sprovede početkom septembra, a, zbog nabavke potrebnih rezervnih djelova, kompanija trenutno ima značajnih izdataka – dodali su iz Crnogorske plovidbe.

Sljedeća rata dospijeva im za plaćanje 21. januara naredne godine u iznosu od 2,55 miliona dolara, a iz te kompanije najavljuju da će i biti plaćena u cjelosti iz sopstvenih sredstava kompanije.

– Do sada je, što kroz učešće, što kroz kredit sa kamatom, ukupno otplaćeno, na ime kupovine brodova oko 56 miliona dolara, od čega je Crnogorska plovidba uplatila 21,6 miliona, a Vlada 34,4 miliona dolara. Kredit je počeo da se otplaćuje od 21. jula 2015. godine, a do otplate cjelokupnog kredita ostalo je još oko 11,9 miliona dolara. Zadnja rata kredita dospijeva za plaćanje 21. januara 2025. godine – precizirali su iz Crnogorske plovidbe.

Iz kotorske kompanije su saopštili da je brod ,,Dvadeset prvi maj“ trenutno, u važećem ugovoru sa dosadašnjim unajmiteljem iz Londona, sa očekivanjem trajanja najma do redovnog dokovanja, dok je brod ,,Kotor“ ugovoren sa unajmiteljem iz Čikaga, na period od godinu.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *